Plocha skladů a industriálních areálů k pronájmu u nás roste, ale pořád to nestačí, říkají odborníci

Zdroj: Shutterstock

Množství moderních industriálních prostor, které jsou určené k pronájmu, v Česku roste, a to velmi rychlým tempem. Přesto jich je stále málo a poptávka v mnoha lokalitách převyšuje nabídku. Ve druhém čtvrtletí roku 2019 bylo neobsazených pouze 4,4 % ze zhruba 8 milionu čtverečních metrů plochy, a to napříč celou republikou. Výsledkem jsou podle odborníků ze CBRE, světového lídra v oblasti komerčních pronájmů a služeb, nárůsty předpronájmů (32 % realizované poptávky v roce 2019), ale i vysoká míra renegociací (35 %), tedy prodloužení nájemních smluv na další období.

V České republice je poptávka po kvalitních skladových a výrobních prostorech velká. Tomu pak odpovídá dlouhodobě velmi nízká neobsazenost těchto areálů.

Podle dat společnosti CBRE, která zajišťuje pro své klienty i komerční pronájmy skladových, logistických i průmyslových prostor, množství moderních industriálních areálů určených k pronájmu roste. Zatímco v roce 2014 jich bylo v České republice 5 099 900 metrů čtverečních, v polovině roku 2019 bylo 8 041 800 metrů čtverečních.

Shutterstock

Neobsazených je pouhý zlomek

Míra jejich neobsazenosti je ale velmi nízká. V roce 2014 bylo neobsazených 8,3 % těchto prostor, ke konci druhého čtvrtletí roku 2019 dokonce jen 4,4 % z celkové plochy. Marta Šťastná, Business Development Director – Industrial & Logistics společnosti CBRE k tomu říká: „Developeři připravují pro další rozvoj především pozemky, které mají územní rozhodnutí. Do značné míry roste i trend spekulativní výstavby, především s ohledem na vysokou poptávku a nízkou míru neobsazenosti. Ve strategických lokalitách, jako jsou Brno nebo Praha se většinou stane, že se nájemce nalezne v průběhu spekulativní výstavby.“

Prostory nejčastěji poptávají výrobní společnosti, a to především v regionech. Naopak oblast širšího okolí Prahy vyhledávají spíše distribuční společnosti a logistické firmy. „Důvod, proč mají regiony větší zastoupení, je ten, že výrobci hledají pracovní sílu v menších městech. Dalším důležitým faktorem pro výrobce je logistika a její návaznost na dopravní infrastrukturu nebo na jejich odběratele. Roste také význam vývojových center tzv. Research & Development, které jsou příležitostí pro specializované odborníky. Firmy tato centra většinou zakládají z praktických důvodů v blízkosti svých výrobních závodů,“ vysvětluje Marta Šťastná.

Shutterstock

Brownfieldy jako výzva do budoucna

Lukáš Šaling, Director - Industrial & Logistics ve společnosti CBRE předpokládá, že se v dalších letech v moderní průmyslové areály promění aktuálně chátrající brownfieldy. Zároveň ale podotýká, že je potřeba se na problematiku a celkovou podporu brownfieldů zaměřit více a komplexněji.

„Myslím si, že Česká republika se svou industriální historií by měla otázku brownfieldů řešit aktivněji. Tyto plochy mají velký potenciál, mohou mít podstatně efektivnější využití a jejich revitalizace může výrazně přispět k rozvoji celé oblasti,“ říká Lukáš Šaling, a zároveň upozorňuje: „Nové využívání brownfieldů ale také vyžaduje významné finanční zdroje a doba jejich přeměny může trvat i přes deset let.“

Rozhodování o výběru nových průmyslových prostor může trvat déle než rok. Důležité je vybrat vhodnou lokalitu a velikost prostoru, které zohledňují budoucí plány firmy. Klíčové jsou také nové technologie a inovace, které k podnikání nájemce v nových prostorech potřebuje. Proto s hledáním vhodného skladovacího, logistického či výrobního prostoru je potřeba začít s dostatečným předstihem.