Praha 7 se zříká bývalého sídla Economie, zatím. Jednání přerušila i vláda

Současné sídlo radnice Prahy 7 na nábřeží kapitána Jaroše

Současné sídlo radnice Prahy 7 na nábřeží kapitána Jaroše Zdroj: CC BY-SA 3.0 Aktron / Wikimedia Commons

Zastupitelé Prahy 7 dnes rozhodli, že městská část zatím nebude usilovat o koupi bývalého sídla vydavatelství Economia na Letné. Radnice počká na rozhodnutí vlády, která má o dům za téměř 300 milionů korun rovněž zájem - do té doby radnice nebude podnikat žádné kroky. Za dům původně nabízela městská část 275 milionů.

Vláda dnes jednání o koupi domu přerušila a vyžádala si doplnění informací. Vlastník budovy, společnost Alkatria však potvrdila, že s vládou o koupi nadále jedná. Premiér v demisi Jiří Rusnok k přerušení jednání pouze uvedl, že se vláda k materiálu vrátí, až bude doplněn o další informace.

Bývalé sídlo vydavatelství Economia chce ministerstvo práce a sociálních věcí koupit pro ředitelství úřadu práce, podle podkladů pro jednání vlády má koupit budovu za 299 milionů korun. Sestěhovat tam chce ředitelství úřadu, dvě kontaktní pracoviště, call centrum a školicí středisko. Dům od Economie koupila v květnu společnost Alkatria, kterou podle dostupných informací stál dům 140 milionů korun.

Podezřelý nákup

Podle opozičních zastupitelů v Praze 7 by byl nákupu budovy Economia přes akciovou společnost s neznámými vlastníky velmi podezřelý. „Ukázalo se, že bychom nikdy neměli nic kupovat přes akciovou společnost,“ řekl opoziční zastupitel Ondřej Mirovský (SZ). Obchod byl podle něho nejistý, neboť radnice neměla s prodejcem uzavřenu exluzivitu na koupi. Mirovský rovněž řekl, že tím nejjednodušším řešením by bylo, aby radnice dál jednala o odkupu stávající budovy, kde úřad sídlí.

Zastupitelé Prahy 7 již rozhodli, že pověřují starostu Ječménka jednáním s ministerstvem financí o tom, zda by radnice mohla setrvat v budově na nábřeží. Zastupitelé také souhlasili s tím, že pokud vláda budovu Economie koupí, bude radnice po Alkatrii vymáhat zhruba 2,2 milionu korun vložených do posudku na ocenění budovy.

Kolem výběru sídla se už ale řadu měsíců vedou bouřlivé diskuse. Původní plány počítaly se zhruba miliardovou investicí. Proti záměru se postavili místní obyvatelé i opozice. Svou vůli nakonec vyjádřili v referendu, které i přes nesouhlas koaličních zastupitelů z ODS a ČSSD vyhlásil Nejvyšší správní soud (NSS).