Praha chce Trojský pivovar koupit levněji. Plánuje v něm hotel a restauraci

Trojský pivovar

Trojský pivovar Zdroj: zoone.cz

Trojský pivovar
Trojský pivovar
3
Fotogalerie

Nové vedení pražského magistrátu chce dále jednat s majitelem bývalého Trojského pivovaru u zoologické zahrady o jeho odkupu městem. Vlastník však stále požaduje cenu vysoko nad tržní hodnotou, takže vedení města chce dosáhnout jejího snížení. Novinářům to řekli náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) a radní Jak Chabr (TOP 09). Objekt by mohla pro město koupit její firma Obecní dům, spravující stejnojmennou památku, a mohl by tam vzniknout hotel s restaurací. O možnosti budovu získat Praha uvažuje řadu let.

Zchátralý pivovar sousedí s jihovýchodní částí trojské zoo a od roku 2012 jej vlastní společnost Trojský pivovar. Podle Hlubučka majitel za objekt chce 105 milionů korun, město nabízí 75 milionů. Na magistrátu je připraven dopis s odmítnutím, náměstek nicméně uvedl, že Praha má s ohledem na polohu přímo u zoo o budovu stále zájem a bude s vlastníkem dále jednat.

Podle radního Chabra znalecké posudky, které si město nechalo vypracovat, hovoří o ceně o 20 až 30 procent nižší, než požaduje vlastník. „Nejsme na volném trhu, musíme jednat s péčí řádného hospodáře a tak, aby nevznikl nějaký precedent do budoucna při nákupu dalších nemovitostí,“ řekl radní, který má na starosti majetek.

Pokud by se podařilo objekt odkoupit, ve spolupráci se zoo by tam mohl vzniknout hotel, restaurace a obchod se suvenýry. Pražská zoologická zahrada patří mezi nejnavštěvovanější místa v Praze, ročně ji navštěvuje až 1,5 milionu lidí.

Objekt by mohla koupit městská společnost Obecní dům, která každoročně končí v zisku a má na účtech volné peníze pro nákup nemovitosti. Na rozdíl od magistrátu by se nemusela řídit znaleckými posudky a mohla by zaplatit i vyšší cenu. Ředitel společnosti Vlastimil Ježek v minulosti uvedl, že s tímto řešením souhlasí.