Praha zjistila, že má náplavky, a mohli by po nich chodit lidé

Masarykovo nábřeží

Masarykovo nábřeží

Pražské náplavky zřejmě největší sláva ještě čeká. Městští radní dnes odsouhlasili zadání ideové koncepce, která by měla pro příští léta určit jasnější podobu břehů. Dokončení studie očekává náměstek primátora Tomáš Hudeček ještě v první polovině letošního roku.

„Díky ní budeme schopni postupovat koncepčně,“ uvedl Hudeček. Týkat se bude nejen náplavek, ale pražských břehů obecně. Část náplavek by našla podle Hudečka využití v komerčnějším rázu, část by sloužila spontánním akcím Pražanů. Studii vypracuje Útvar rozvoje hlavního města Prahy. V současnosti nemá město žádný plán, jak s náplavkami nakládat.

„I přes svůj nesporný potenciál se magistrát dosud k náplavkám choval víceméně macešsky. Pokud je zcela neignoroval, tak je chtěl využít pro parkování nebo pro čistě komerční projekty,“ konstatoval radní.

Absence studie podle Hudečka s sebou nese také to, že město nemá z čeho vycházet ve chvíli, kdy investoři nabízejí peníze na projekty, které by se mohly vázat s pražskými břehy. Povodí Vltavy má například vizi malých ostrůvků, které by se táhly ve směru od centra města k Modřanům. Vybudovat by je chtělo za pomoci evropských peněz.

Ve hře je také například varianta, že by přibyla ještě jedna náplavka v centru města, vznikla by v blízkosti Žofína v Praze 1.

Budoucnost náplavek loni v prosinci řešili také odborníci z Ozvučné desky, která je poradním orgánem. Město by podle nich mělo nastavit jasná pravidla a podmínky pro pořádání akcí a zajistit na náplavkách nezbytné vybavení a zázemí.

: