Pražské arcibiskupství pokračuje v nákupech realit, za byty od Finepu dá stovky milionů

Projekt Finepu U Šárky

Projekt Finepu U Šárky Zdroj: Finep

Platforma XPlace provozovaná pražským arcibiskupstvím koupila od developerské společnosti Finep 57 nájemních bytů v projektu U Šárky v Praze 6. Hodnota transakce se pohybovala ve stovkám milionů korun. Minulý týden XPlace ohlásil, že od Penta Real Estate koupí 54 nájemních bytů za nižší stovky milionů korun. Katolická církev takto po restitucích hledá způsoby, jak si zajistit vlastní financování.

„Vnímáme 57 bytů pro rodiny v projektu U Šárky jako začátek dlouhodobé spolupráce, která zahrnuje také podporu společnosti Finep sociálním aktivitám, kterým se Arcibiskupství pražské věnuje a se kterými ve Finepu souzníme,“ uvedl generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický.

Zajištění příjmů, nikoliv charita

Byty vlastněné platformou XPlace by měly sloužit ke komerčním účelům. Církev dříve uvedla, že zisk z pronájmů bytů je určen kompletně na podporu hlavní činnosti Arcibiskupství pražského, tedy duchovní službu, podporu církevního školství nebo na základní údržbu kostelů a také na podporu farností. Portfolio XPlace tak nebude nabízet sociální bydlení, to zajišťují charity. Podle mediální zástupkyně XPlace Pavlíny Křivancové by ale nájem v projektu U Šárky měl být cenově dosažitelný pro rodiny a bude v nižších částkách, než za které platforma nabízí byty obvykle.

Kromě 57 bytových jednotek nabídne pětipodlažní projekt U Šárky také 60 parkovacích stání. První obyvatelé by se do domu mohli nastěhovat počátkem roku 2026. Architektura splňuje energetický standard pro nízké provozní náklady a minimalizaci environmentálního dopadu.

Církev skupuje pražské byty. Ceny mohou začít opět růst

Podle informací e15 aktuálně Arcibiskupství pražské uzavírá spolupráce s největšími developery na trhu. Momentálně dojednalo partnerství s miliardářem Markem Dospivou, konkrétně společností Penta Real Estate. Ta pro XPlace postaví dva nájemní bytové domy o 54 bytech v nové městské čtvrti Waltrovka v Praze 5. Tím to však nekončí.

Více informací najdete článku:

Ekonomka Arcibiskupství pražského Linda Dolečková uvedla, že Finep je pro XPlace důležitý partner, se kterým se rozhodne stavět další nájemní byty. Smlouvu o vzájemném partnerství platforma uzavřela na začátku února po akvizici 54 bytů také s Pentou.

Arcibiskupství provozuje rovněž 103 bytů v Jaselské ulici v Dejvicích. V jednom z nich si zařídil kancelář bývalý prezident Miloš Zeman. Byt si pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu po roce 2008 pomáhal s návratem do politiky a později i s prezidentskou kampaní.

Ziskové arcibiskupství

V roce 2043 skončí státní výplata náhrad římskokatolické církvi za nevydaný majetek v komplexním majetkovém narovnání z roku 2013. Navrátil se jí majetek za 75 miliard korun. Arcibiskupství pražské se za rok 2022 dostalo do zisku 213 milionů korun. XPlace tvoří v jeho portfoliu aktiv přibližně deset procent. Servisní organizace má osm zaměstnanců.

V roce 2023 prodal Finep 386 nájemních bytů institucionálním kupcům, jako je Česká spořitelna, nebo rezidenční fond Mint. Dále prodal 454 bytů individuálním vlastníkům i družstvům v Praze a středních Čechách, a to v devíti developerských projektech. V posledním období prodal Finep do nájemního bydlení deset svých domů.