Stovky bytů pro běžence. Ubytování na pomoc Ukrajincům nabízejí města, firmy i občané

Lidé z Ukrajiny napadené Ruskem přicházeli 27. února 2022 na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné Nemecké

Lidé z Ukrajiny napadené Ruskem přicházeli 27. února 2022 na Slovensko přes hraniční přechod Vyšné Nemecké Zdroj: ČTK / Pryček Vladimír

Medyka, Polsko, uprchlíci na hranici, Ukrajina, válka
Medyka, Polsko, uprchlíci na hranici, Ukrajina, válka
Medyka, Polsko, uprchlíci na hranici, Ukrajina, válka
Medyka, Polsko, uprchlíci na hranici, Ukrajina, válka
Medyka, Polsko, uprchlíci na hranici, Ukrajina, válka
8
Fotogalerie

Městské byty, azylové domy, vysokoškolské koleje, tělocvičny i hotel Thermal. To jsou příklady ubytovacích kapacit, v nichž nacházejí útočiště tisíce ukrajinských uprchlíků přijíždějících do České republiky. Dříve než začal otázku jejich ubytování řešit stát, přispěchala na pomoc řada krajských i menších měst. Nyní vzniká databáze ubytování, kam přicházejí nabídky i od samotných občanů.

Většina měst nabízí uprchlíkům své aktuálně prázdné byty. „Přestože jsou městské byty většinou obsazené, s nápadem přišli sami starostové, kteří nějaké volné kapacity bytů i díky podpoře ministerstva pro místní rozvoj mají,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Důvodem neobsazenosti je podle primátorů krajských měst převážně potřebná rekonstrukce, na kterou byty čekají. Města se je ale rozhodla nabídnout jako dočasné řešení. Dvanáct takových bytů vyčlenilo město Pardubice, deset bytů nabízí Plzeň, v rezervě je má připravené také Olomouc.

Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?

Video placeholde
• Videohub

Ostrava nabízí až sto volných bytů

„Ostrava je schopna pro rodiny ukrajinských uprchlíků vyčlenit a připravit devadesát až sto bytů. Tyto byty nejsou aktuálně obsazeny a většina z nich vyžaduje provedení určitých oprav a také dovybavení zařizovacími předměty, proto budou dávány k dispozici postupně,“ uvedl primátor Tomáš Macura. „Další byty nabídly společnosti Heimstaden nebo Liberty Ostrava,“ dodává.

Hledají se ale i dočasná řešení. „V současné fázi jsou vytipovány objekty k přechodnému ubytování většího počtu osob typu kulturní domy a tělocvičny,“ uvedla vedoucí sociálního odboru v Pardubicích Iva Bartošová. Jiná města nabízejí místa ve svých domech pro seniory, azylových domech nebo v domovech dětí a mládeže. Brno nabízí i málo vytížená rekreační střediska městských společností. Volné pokoje běžencům nabízí i karlovarský hotel Thermal.

Lídři měst se shodují, že prozatím poptávku po bydlení zvládají. V nadcházejících dnech nicméně očekávají její nárůst. „Jsme na úplném začátku, nelze predikovat, jak budeme zvládat poptávku do budoucna,“ říká Iva Bartošová. „Ubytování uprchlíkům nabízejí i občané, město pouze zprostředkuje propojení,“ dodává českobudějovický primátor Jiří Svoboda.

Z nabídek ubytování postupně vzniká celostátní databáze, do které dávají informace občané, hotely a penziony, stejně tak kraje a obce. Databáze bude sloužit Správě uprchlických zařízení ministerstva vnitra i dalším státním orgánům pro lepší přehled o možnostech ubytování.

Web koordinující nabídky i žádosti o ubytování pro ukrajinské uprchlíky >>>

S ubytováním uprchlíkům začnou pomáhat také asistenční centra, o jejichž zřízení ve všech regionech v pondělí rozhodl ústřední krizový štáb. Některé kraje se už připravují na další příval běženců, očekávaný v nadcházejících dnech. „V Olomouci jsme provedli mapování kapacit, stejné mapování provedl i Olomoucký kraj. Celkově jsme schopni nabídnout několikatisícovou kapacitu,“ shrnula situaci mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá.