Sankce odřízly Rusy od nemovitostí v Česku. Nemají jak hradit poplatky či inkasovat příjmy

Rezidence MAISON Ořechovka

Rezidence MAISON Ořechovka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Rezidence MAISON Ořechovka
Bydlení v Česku je stále dražší
Sankce se dotkly i ruských majitelů nemovitosti v Česku.
4
Fotogalerie

Kvůli západním sankcím vůči ruským bankám a opatřením Ruska, která zakazují převod cizích měn do zahraničí, je pro Rusy správa investičních bytů v Česku čím dál tvrdším oříškem. Klienti sankcionovaných bank nemají možnost hradit poplatky za byty, prodat či koupit nemovitosti. „I kdyby nějaký byt chtěli prodat, dostat dnes peníze do Ruska by byl velký problém. To samé platí pro převod peněz z Ruska do zahraničí,“ shodují se realitní makléři.

Když Olze náhle zemřel manžel, rozhodla se přestěhovat do Česka za svou jedinou dcerou se dvěma vnučkami, která zde bydlí už patnáct let. Prodala nemovitost a kosmetický salon, kde pracovala, a pořídila si byt na pražském Žižkově. V lednu požádala o české pracovní vízum na konzulátu v Petrohradě.

„Konzulát je teď prázdný a zcela jistě mi vízum zamítnou stejně jako všem ostatním žadatelům z Ruska. Problém je, že v Rusku už nemám ani rodinu, ani bydlení, ani práci,“ popisuje situaci. O správu bytu se zatím stará dcera. „Naštěstí mám zatím nastavený trvalý příkaz k úhradě energií a služeb. Je ale otázka, jak to bude fungovat do budoucna, pokud opravdu nebudeme moct posílat peníze do zahraničí,“ líčí.

V podobné situaci se dnes ocitla řada ruských občanů, kteří své byty v Česku buď pronajímají, nebo je mají pro vlastní bydlení. „Někteří vlastníci investičních bytů, kteří dnes trvale žijí v Rusku, měli zřízené účty ve Sberbank. Nemohou se dnes dostat do Česka, a tedy založit účet u jiné banky,“ vysvětluje jeden z problémů realitní makléř z pražské kanceláře Lekvi Group, který si nepřál být jmenován.

Většina klientů další pražské realitní kanceláře Smart Homes, jež se taktéž zaměřuje na práci s rusky mluvícími klienty, má účty u místních bank. „Většina majitelů investičních bytů má zřízené účty u českých bank, ale těm klientům, kteří měli účty u Sberbank, zatím neumíme poradit,“ říká spoluzakladatelka firmy Aleksandra Khotinskaia.

Video placeholde
SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko • Videohub

Klienti nepropadají panice

I přes velké napětí ve vztazích mezi Ruskem a Západem nepodléhá většina klientů realitních kanceláří panice. „Lidé jsou samozřejmě obecně znepokojení – sice se informují o teoretické možnosti nemovitost v Česku prodat, zatím ale nepanikaří a byty se prodávat nechystají,“ popisuje atmosféru odborník z Lekvi Group. Hromadné prodeje by podle něj nastaly pouze v případě, kdyby západní státy začaly některým majetným Rusům zabavovat majetek. „Pak by skutečně došlo k masové hysterii a klienti by se začali majetku zbavovat,“ předvídá.

V případě, že by o prodej nemovitosti měli zájem, nastal by další problém. „V současné době je hodně obtížné převést peníze ze zahraničí do Ruska,“ konstatuje makléř z Lekvi. Platí ovšem i opak. „Uzavřeli jsme v nedávné době několik předkupních smluv s občany z Ruska. Mezitím vypukla krize a je teď velkou otázkou, jak byty zaplatí,“ konstatuje Khotinskaia.

Realitní kancelář navíc spolupracuje s velkým množstvím ruských studentů, kteří studují v Česku. „Donedávna jim nájem hradili rodiče, ale v době, kdy možná přestanou fungovat převody z Ruska do zahraničí, je jejich finanční budoucnost nejistá,“ dodává Khotinskaia. Stejná situace se podle ní týká běloruských občanů. „Zatím situace není tolik kritická jako u Rusů, protože se sankce proti Bělorusům teprve zavádějí, ale očekáváme, že ve finále to bude stejné,“ podotýká.

Rusové čelí diskriminaci

Řada ruských občanů včetně studentů má od vypuknutí války obecně potíže se získáním nájemního bytu. „Někteří majitelé bytů stahují nabídku podnájmu, jakmile se dozvědí, že jsou to možní nájemci s ruským občanstvím,“ vysvětluje. Přestože je podobná diskriminace vůči etnické či náboženské menšině v Evropě zakázaná, stále hraje velkou roli lidský faktor.

„Je velmi tenká hranice mezi tím, co je, a co není diskriminace. Navíc jsme jenom zprostředkovatelé, snažíme se vysvětlovat majitelům bytů současnou situaci, ale rozhodovat za ně o volbě nájemců nemůžeme,“ podotýká.

Problémy mají i žadatelé o hypotéku s ruským občanstvím. „Proces schvalování dvou žádostí o hypotéky, které máme právě na starosti, je dočasně pozastaven. Jednoznačně to souvisí s politickou situací a do budoucna v této oblasti očekáváme ještě větší komplikace,“ předvídá makléř z Lekvi.

Tomu odpovídá i postoj některých českých developerů. Například Central Group oznámila, že zastavuje prodej bytů Rusům a Bělorusům, kteří neodmítnou ruskou invazi na Ukrajině.

Realitní kanceláře nově nabízejí služby i ukrajinským klientům, kteří prchají před válkou. „Často nemají tak rozsáhlé finanční prostředky a chtějí spíše menší bydlení pro co největší skupinu lidí, což komplikuje hledání nájemního bytu,“ popisuje Khotinskaia.