Prodejem RPG bytů Bakala morálně selhal, říká Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: ctk

Prodej bývalých bytů OKD je podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) velkým morálním i podnikatelským selháním Zdeňka Bakaly. Není podle něj v souladu se záměrem privatizační smlouvy OKD. Prodej kritizuje i prezident Miloš Zeman a opoziční představitelé.

Více než 43 tisíc bývalých hornických bytů OKD v Moravskoslezském kraji od firmy RPG Byty, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR a Bakala ji spoluvlastní, odkoupila mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital.

Podle Sobotky je zřejmé, že Bakala „definitivně porušil svůj opakovaný veřejný příslib, že se bude o bytový fond starat a v případě zájmu umožní prodej bytů jejich nájemníkům“.

„Je to jeho velké morální i podnikatelské selhání,“ poznamenal Sobotka. Dodal, že prodej bytů mimo struktury spojené s OKD není podle jeho názoru „v souladu se záměrem smlouvy uzavřené při doprivatizaci minoritního státního podílu v OKD“, která počítala s předkupním právem nájemníků.

„Celou transakci je nutno posoudit i v kontextu rozhodnutí arbitráží, které byly v uplynulých letech na základě privatizační smlouvy vedeny mezi ministerstvem financí a společností RPG,“ doplnil předseda vlády, který byl v době privatizace OKD ministrem financí.

Prezident Miloš ZemanPrezident Miloš Zeman|ctk

Podobně se vyjádřil i Zeman. „Pan (Zdeněk) Bakala znovu porušil slib, že byty prodá nájemníkům za zvýhodněnou cenu,“ citoval Zemana, který proti Bakalovi vystupuje dlouhodobě, jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Společnost RPG Byty, ve které má Bakala podíl, získala byty od své mateřské firmy RPG Industries, taktéž spoluvlastněné Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo.

Mluvčí Roman Frkous za Bakalu uvedl, že práva nájemníků i po prodeji firmy zůstanou zachována. „Postavení nájemníků se prodejem společnosti žádným způsobem nemění. Jejich nájemní smlouvy platí dál, jejich smluvní stranou nadále zůstává společnost RPG Byty. Všechna zákonná i smluvní práva zůstávají zachována,“ uvedl.

Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků, Roman Macháček však řekl, že podle jeho mínění se nový vlastník bude snažit z investice vytřískat maximum, do oprav investovat minimum a nájemníci budou platit zvyšující se nájemné.

„Investor se bude tvářit, že to koupil v dobré víře, a těžko se po něm bude něco vymáhat. Pro nájemníky z toho nic dobrého nebude,“ řekl Macháček.

Nad prodejem se pozastavil i bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten dnes řekl, že Bakala v minulosti kritizoval českou vládu za prodej Investiční a poštovní banky společnosti Nomura.

„Nomuru pak uváděl jako příklad neférového investora se 'žraločími manýry'. Aniž bych chtěl Nomuru hájit, musím říci, že proti Zdeňku Bakalovi to byla 'holubička bílá se sociálním cítěním',“ poznamenal Kalousek. Zároveň si rýpnul do Sobotky. „Kdopak prodal podíl v OKD Zdeňku Bakalovi? Nebyl to Bohuslav Sobotka?“ poznamenal Kalousek.

Konec nadějí na zvýhodněný prodej?

Podle poslankyně a bývalé primátorky Havířova Milady Halíkové (KSČM) je celá záležitost bytů OKD podivná od začátku privatizace dolů. Poznamenala, že hospodaření s byty i nebytovými prostory podle výročních zpráv byly pro vlastníka výhodné.

„Takže je docela zajímavé, že přestože tento majetek přinášel vlastníkovi zisk, že ho prodává dál,“ řekla. Pozastavila se nad tím, že vedení Karviné a Havířova se o prodeji dozvědělo zhruba ve stejné době jako sdělovací prostředky.

„Takovýto postup považovat za solidní vůči radnicím, když se vždycky ohrazovali tím, že budou spolupracovat, já tedy rozhodně za solidní nepovažuji,“ dodala.

„Podvod s byty OKD vyvrcholil, vinu nesou minulé pravicové vlády i vláda sociální demokracie,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka (KSČM). Naděje, že by se byty podařilo prodat nájemníkům za zvýhodněné ceny, je tím podle něj zřejmě definitivně ztracena.

Společnost Round Hill Capital koupila od RPG Byty 43 083 bytů o celkové ploše přibližně 2,6 milionu metrů čtverečních. Cenu transakce společnosti nezveřejnily.

Round Hill Capital je globální společnost zaměřená na investice a správu v realitní oblasti. Má pobočky ve Spojeném království, Německu, Lucembursku, Belgii, USA a Nizozemsku. Od založení v roce 2002 investovala do svého evropského portfolia kapitál přesahující hodnotu šesti miliard eur (přes 162 miliard korun).

Kauzu privatizace bytů OKD už řešily soudy i parlament
16. září 2004 - Fond národního majetku podepsal smlouvu se zástupci společnosti Karbon Invest o prodeji státního podílu ve společnosti OKD za 4,1 miliardy korun. Karbon Invest se mimo jiné zavázal splnit podmínky nakládání s bytovým fondem OKD. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla 15. září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD).

Listopad 2004 - Skupina Karbon Invest změnila majitele; novým vlastníkem se stala investiční skupina RPG Industries, vedená finančníkem Zdeňkem Bakalou.

1. června 2006 - Byty byly v rámci skupiny RPG převedeny na společnost RPG RE Residential, posléze přejmenovanou na RPG Byty.

Říjen 2008 - Tehdejší místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil finančníka Bakalu v souvislosti s převodem bytů OKD na RPG za „gaunera“. Podnikatel jej za to neúspěšně žaloval.

3. prosince 2008 - Občanské sdružení BYTYOKD.CZ, zastupující nájemníky někdejších bytů OKD, předalo zástupcům Poslanecké sněmovny petici s více než 13.000 podpisy proti postupu firmy RPG. Ta se podle petice mimo jiné řádně nestarala o modernizaci bytových domů ani bytů.

6. ledna 2009 - Skupina RPG oznámila, že nájemníkům nehodlá rozprodávat bytový fond.

Leden 2009 - Sdružení BYTYOKD.CZ podalo dvě žaloby na ministerstvo financí. Sdružení tak chtělo donutit resort, aby zveřejnil podmínky prodeje státního podílu v OKD z roku 2004, aby bylo jasné, zda privatizační smlouva obsahovala závazek, že firma prodá byty stávajícím nájemníkům za netržní ceny.

29. června 2009 - Skupina RPG vypověděla předkupní právo nájemníkům bývalých bytů OKD. Firma tvrdila, že jí to umožní získat externí peníze na rekonstrukce bytového fondu. Ministerstvo financí (MF) odmítlo platnost výpovědi uznat a v listopadu 2009 podalo na RPG žalobu k rozhodčímu soudu.

3. prosince 2009 - Sněmovna vyzvala MF, aby požádalo soud o vydání předběžného opatření, které zabrání společnosti RPG Indrustries nakládat s byty, s výjimkou prodeje nájemníkům. Sněmovna rovněž přijala usnesení, v němž konstatovala, že byla porušena privatizační smlouva z roku 2004 a MF by mělo proti vlastníkovi bytů uplatnit všechny právní sankce.

17. prosince 2009 - Obvodní soud pro Prahu 1 vydal na návrh MF předběžné opatření zakazující společnosti RPG Byty nakládat s bývalými byty OKD. Předběžné rozhodnutí zrušil 18. března 2010 pražský městský soud s tím, že obvodní soud nebyl věcně příslušný.

1. února 2010 - Společnost RPG Byty podala ústavní stížnost na usnesení Sněmovny z prosince 2009. Ústavní soud stížnost koncem září 2010 zamítl.

4. února 2010 - MF potvrdilo, že společnosti RPG Industries uložilo pokutu 30 milionů Kč za převod bytů do majetku dceřiné firmy RPG Byty. Firma tím podle MF porušila privatizační smlouvu. Firma pokutu odmítla zaplatit, protože prý žádný smluvní závazek neporušila.

25. března 2010 - Společnost RPG oznámila, že bere zpět výpověď závazku předkupního práva nájemníkům. Zároveň uvedla, že se stahuje z arbitráže, kterou s ní vede MF, protože nevěří ve spravedlivý proces v ČR.

20. července 2010 - MF oznámilo, že uspělo v arbitráži u Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře a Agrární komoře. Podle rozhodnutí měli nájemníci nadále předkupní právo za zvýhodněných podmínek.

Březen 2011 - Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle něj v souvislosti s privatizací majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 mohla být České republice způsobena škoda zhruba 20 miliard korun.

25. května 2011 - Podle společnosti RPG rozhodčí soud zamítl žalobu státu na RPG Industries, v níž se MF na firmě domáhalo zaplacení pokuty 30 milionů korun. Převodem bytů OKD na RPG Byty údajně nebyla porušena privatizační smlouva.

24. září 2013 - Prezident Miloš Zeman navrhl, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD například Moravskoslezskému kraji. Z výnosů z bytů by se pak financovala útlumová těžba v dole Paskov, který patří společnosti OKD.

2. dubna 2014 - Sdružení BYTYOKD.CZ požádalo dopisem ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby po vlastnících OKD začal vymáhat náhradu za údajnou nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v OKD v roce 2004. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který byl v době privatizace ministrem financí, v reakci uvedl, že stát prodal svůj podíl v OKD za tržní cenu.

6. srpna 2015 - Mezinárodní investiční společnost Round Hill Capital oznámila, že kupuje stoprocentní podíl ve firmě RPG Byty.