Projekt Novomlýnské brány na konci Revoluční ulice čeká přepracování

Původní projekt budovy v Revoluční ulici

Původní projekt budovy v Revoluční ulici

Projekt moderní budovy, který měl vyrůst na jednom z konců Revoluční ulice, se pravděpodobně bude přepracovávat. Zpět k tomuto účelu jej vrátilo Ministerstvo kultury a magistrát se teď musí stavbou a její koncepcí zabývat znovu.

Magistrát hlavního města Prahy měl v plánu vybudovat na konci Revoluční ulice moderní stavbu. Návrh vypracoval architekt Petr Burian z ateliéru DaM a celá výstavba měla stát 250 milionů korun. Projekt Novomlýnské brány, kterému lidé podle jeho budoucího vzhledu přezdívali radiátor, byl však Ministerstvem kultury magistrátu vrácen a nyní se zvažuje jeho přepracování.

Místo novorenezance novostavba. Novorenezanční dům z roku 1869 na rohu ulic Revoluční a Nové mlýny zřejmě čeká demolice. Národní památkový ústav podle ředitele jeho územního pracoviště v Praze Michala Zachaře s ní vyslovil souhlas. Památkový odbor pražského magistrátu zkoumá poslední architektonickou verzi plánované novostavby. „Myslím, že bychom proti tomu už neměli mít výhrady,“ řekl jeho šéf Jan Kněžínek. Novostavba (vizualice vpravo) má na nábřeží na petrské straně Revoluční ulice vyřešit chybějící zakončení řady domů. Klub za starou Prahu proti rozhodnutí protestujeMísto novorenezance novostavba. Novorenezanční dům z roku 1869 na rohu ulic Revoluční a Nové mlýny zřejmě čeká demolice. Národní památkový ústav podle ředitele jeho územního pracoviště v Praze Michala Zachaře s ní vyslovil souhlas. Památkový odbor pražského magistrátu zkoumá poslední architektonickou verzi plánované novostavby. „Myslím, že bychom proti tomu už neměli mít výhrady,“ řekl jeho šéf Jan Kněžínek. Novostavba (vizualice vpravo) má na nábřeží na petrské straně Revoluční ulice vyřešit chybějící zakončení řady domů. Klub za starou Prahu proti rozhodnutí protestuje|ctk

Původní projekt budovy (zdroj: DaM)

Změny nenastaly pouze v možnosti přepracování projektu, ale i v podobě nového investora. Na konci června letošního roku se jím stala společnost RSJ Private Equity, která chce oživit diskuzi na proměnu místa v blízkosti Štefánikova mostu. Účelem debaty s odborníky a veřejností je dojít k rozhodnutí, jestli vypracovat zcela nový projekt stavby. „Přejeme si, aby se Novomlýnská brána stala jednou ze staveb, na kterou může být Praha hrdá,“ uvedlo vedení společnosti RSJ Private Equity.

Tomáš Hudeček: Investice Prahy často znamenají jen další výdaje