Propad stavebnictví tvrdě postihl segment mobilních WC

WC, Toi Toi

WC, Toi Toi Zdroj: E15

Pokles tuzemské stavební výroby pocítily na svých tržbách i firmy, které pronajímají mobilní toalety. Stavební podniky kvůli úbytku zakázek výrazně omezily objednávky mobilního sanitárního zařízení a specializovaným firmám kvůli tomu klesají či stagnují tržby.

S útlumem stavebnictví se potýká například společnost Toi Toi sanitární systémy, která je největším hráčem na tuzemském trhu s mobilními toaletami. Zatímco ještě v roce 2008 její celkové výnosy byly rekordních 361 milionů korun, tak v roce 2009 klesly na 312,4 milionu korun a o rok později na 285 milionů korun. Loni se výnosy Toi Toi snížily už jen mírně na 284 milionů korun a zisk klesl z 72 milionů korun v roce 2010 na 67,5 milionu korun.

„Vedení společnosti považuje dosažené výsledky za rok 2011 za úspěšné, a to zejména s přihlédnutím ke skutečnosti, že v roce 2011 docházelo k dalšímu útlumu stavební výroby, který znamenal snížení zakázek,“ stojí ve výroční zprávě společnosti. Ta se zároveň musela vyrovnat s rostoucími cenami vstupů, což se odrazilo v nižším zisku.

Tržby klesly také menším firmám, které se specializují na pronájem toalet. Například brněnská společnost WC Help loni snížila tržby ze sedmi milionů korun v roce 2010 na 6,4 milionu korun. Společnost Boxi Mobil-WC z Loun předloni vykázala tržby 2,45 milionu korun, které byly meziročně o zhruba půl milionu korun nižší.

České stavebnictví loni kleslo o 3,1 procenta. Stavební firmy přitom patří mezi hlavní zákazníky dodavatelů mobilních toalet. Dodávky na různé kulturní, společenské či sportovní akce výpadek zakázek pro stavebnictví nedokázaly v předchozích letech nahradit.

V Česku je podle odhadů k dispozici přibližně 10 tisíc mobilních toalet, Toi Toi na tuzemském trhu patří zhruba sedmdesátiprocentní podíl.