Proti skladu Amazonu brojí další obec. Po Dobrovízi se odvolala Hostouň

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu.

Americký internetový obchod Amazon plánuje v Dobrovízi u Prahy postavit nové distribuční centrum. Na snímku ze 14. listopadu je objekt, který je již v provozu. Zdroj: CTK

Proti výstavbě distribučního centra pro americký internetový obchod Amazon se kromě Dobrovíze v okrese Praha-západ, u níž má obří hala vyrůst, odvolala také sousední obec Hostouň. Záležitostí se bude zabývat středočeský krajský úřad, zatím mu ale žádné odvolání nebylo doručeno.

Obě obce nesouhlasí s rozhodnutím hostivického stavebního úřadu, který povolil změnu územního řízení potřebnou kvůli přeměně původního projektu čtyř menších skladovacích hal na obří distribuční centrum. Krajský úřad by měl o jejich odvolání rozhodnout podle okolností od 30 do 60 dnů od předání spisu. V nejbližších dnech to ale nelze čekat. „Odvolání od obce přijde stavebnímu úřadu, který má měsíc na to, aby všechny účastníky řízení seznámil s tím, že se někdo odvolal. Teprve potom to pošle nám,“ uvedla mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

Vzdálenější Středokluky a Kněževes na rozdíl od Hostouně, která bezprostředně sousedí s Dobrovízí, odvolání nepodaly. Chtějí však, aby kraj řešil situaci na silnicích, na nichž lze očekávat nárůst dopravy.

„Jestliže se zvýší doprava, tak potřebujeme, aby lidé mohli bezpečně chodit,“ podotkl starosta Kněževsi Stanislav Kettner. Podle něj je zapotřebí opravit silnice a udělat přechody pro chodce a zpomalovací semafory. Požadavky již Kněževes poslala středočeskému hejtmanství.

V Dobrovízi lidé výstavbu zamítli v lidovém hlasování. Odpor obce vůči výstavbě kritizuje developerská společnost Panatonni, jež má distribuční centrum vybudovat. Obci už pohrozila možným vymáháním škod, kdyby se projekt nezdařil.

Hladší jednání v Brně

Amazon chce do září 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Druhé má vzniknout u Brna. I zde jsou se vznikem centra problémy, protože brněnské zastupitelstvo podmínilo vybudování centra na Černovické terase napojením průmyslové zóny na dálnici D1. Jednání na Moravě se ale vyvíjejí lépe a dohodu o napojení na D1 by kraj se státem měl uzavřít v lednu 2014.

Internetový obchod při jednáních zdůrazňuje, že je nezbytné, aby výstavba začala a skončila podle plánovaného harmonogramu, aby byla distribuční centra připravena na nadcházející vánoční sezonu. Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává 97 tisíc lidí.

**