Průmysl ztrácí třetí měsíc v řadě. Stavebnictví zůstává v krizi

Zdroj: Příhoda Marek

Stavební Po dvou měsících stavební výroba v Česku meziročně vzrostla, a to o 1,7 procenta. Dařilo se zejména výstavbě budov, budování cest a stavbě telekomunikačních a energetických sítí. Úřady však vydaly o 10,2 procenta méně stavebních povolení. Meziročně sice bylo zahájeno o 24,6 procenta bytů více, dokončeno ale bylo o 25,9 procenta bytů méně, uvedl Český statistický úřad. 

V září se začalo stavět 3127 bytů, meziročně o 24,6 procenta více. Podle statistiků byla za růstem zčásti nízká srovnávací základna. „Za letošním růstem stojí především bytové domy v Praze a Středočeském kraji. Rodinné domy pokračovaly v propadu, který trvá již déle než rok,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová. Dokončeno bylo v září 2340 bytů, meziročně o 25,9 procenta méně.

„Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 46 miliard korun a meziročně rostla o 11,2 procenta. Tento růst se odehrával na nové výstavbě i změnách dokončených staveb. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu korun a zohlednili cenový vývoj, dostaneme meziroční růst o 2,5 %,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Meziroční růst stavební výroby evidují statistici v tomto roce potřetí, vedle září se stavební produkce zvýšila v lednu a v červnu. V červenci pak klesla o 2,1 procenta a v srpnu o 0,2 procenta.

Průmysl ztrácí třetí měsíc v řadě, v září klesl meziročně o pět procent   

Průmysl v Česku v září zrychlil meziroční pokles na pět procent ze srpnových 1,7 procenta. Je to třetí pokles v řadě. Meziměsíčně se průmyslová výroba snížila o 1,8 procenta. Hodnota nových zakázek pro český průmysl podle statistiků ve srovnání s loňským zářím klesla o 5,2 procenta.

S poklesem produkce se v září potýkal průmysl napříč všemi odvětvími. „K pětiprocentnímu meziročnímu poklesu produkce nejvíce přispěla výroba elektřiny a plynu, výroba strojů a zařízení a výroba ostatních nekovových minerálních výrobků,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výsledek v energetice ovlivnily plánované odstávky v elektrárnách a mimořádně teplé počasí. Snížená poptávka ze stavebnictví nadále ovlivňovala produkci stavebních hmot nebo plastových výrobků pro stavebnictví, uvedli statistici. Meziročně se produkce zvýšila jen ve farmaceutickém, nápojovém a oděvním průmyslu a velmi mírně v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Zahraniční obchod ČR v září skončil v přebytku 

Český statistický úřad také zveřejnil čísla za zahraniční obchod. Ten skončil v září přebytkem 12,8 miliardy korun, což byl meziročně o 25,3 miliardy korun lepší výsledek. Ke zlepšení bilance přispěl zejména nižší schodek obchodu s ropou a zemním plynem. Předběžné údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Díky vyššímu tempu meziročního poklesu u dovozu než u vývozu skončila zářijová obchodní bilance v přebytku,“ uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová. „Stejně jako v minulých měsících jsme na straně vývozu zaznamenali nejvyšší meziroční pokles u elektřiny, na dovozu u ropy a zemního plynu, přičemž oba poklesy jsou způsobeny zejména snížením cen těchto komodit,“ doplnila.

Banner odkazující na kalkulačku nejvýhodnějšího stavebního spoření