Rakousko řeší obří korupční případ ve stavebnictví. O pokutách rozhodne soud

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Po čtyřech letech od odhalení jde případ mnohamilionové korupce a kartelové dohody rakouských stavebních firem k soudu. Do kauzy jsou zapleteny desítky společností, které se měly domlouvat na cenách a podle rakouských médií je to pravděpodobně největší kartelová dohoda v zemi.

„Řízení probíhá před kartelovým soudem. Další podklady z úřadu budou předloženy v tomto roce. Zatím není jasné, kdy bude kartelový soud rozhodovat o výši pokuty. Antimonopolní a trestní řízení budou probíhat odděleně. Státní zastupitelství je odpovědné za trestněprávní aspekty i za trestní oznámení,“ uvedla mluvčí rakouského antimonopolního úřadu Sarah Fürlingerová.

Kauza se týká 1800 stavebních zakázek a čtyř desítek firem, které byly v letech 2017 a 2018 vyšetřovány hospodářskými a protikorupčními orgány státního zastupitelství. Spektrum „cinklých zakázek“ je podle vyšetřovatelů široké. Sahá od výstavby kancelářských a rezidenčních budov, hřbitovů, kasáren, vodních elektráren přes budovy trestních institucí, parkoviště, parky či mateřské školky až po inženýrské stavby na dálnicích A9, A11 či o výstavbu Koralmského železničního tunelu.

Média v souvislosti s kauzou zmiňují i největší rakouské firmy Porr, Strabag či Swietelsky. Porr již uvedl, že úřadům poskytuje maximální součinnost. K obavám z verdiktu mají zainteresované firmy dobrý důvod, protože v Rakousku může trest za kartelovou dohodu dosáhnout až deseti procent ročního obratu.

Rakouský antimonopolní úřad podle médií nenavrhl čtyřem firmám konkrétní pokutu, pouze „přiměřenou kartelovou pokutu“. Soudu tak poskytl maximální prostor k vydání rozhodnutí, při stanovení konkrétní sumy by soud nemohl jít výš. Výše trestu závisí také na uznání viny či na spolupráci ze strany firem, což by byla polehčující okolnost.

Rakouský antimonopolní úřad uvádí, že ve veřejném sektoru šlo o stavební projekty v hodnotě miliard korun, což v důsledku vedlo ke zvyšování státních výdajů a k vyššímu zatížení daňového poplatníka.