Stavaři se otřepávají z krize a zdražují stavební práce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

V českém stavebnictví se letos děje něco nebývalého ve srovnání s minulými roky. Poprvé od roku 2009 ceny stavebních prací rostou. A to nepřetržitě už od letošního dubna, vyplývá z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ). Naposledy v září meziročně o 0,6 procenta.

Například v současných tendrech na železniční stavby se již nesoutěží s tak „hladovými“ cenami jako v posledních letech. „Na železnici už začínají chybět kapacity, a to jak projektantské, tak na straně realizátorů, což je vidět i na nabídkových cenách,“ řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Tomáš Čoček. Čilý stavební ruch na dráze povede mimo jiné k tomu, že příští rok čeká cestující rekordní množství výluk.

Představitelé stavebního průmyslu ale optimismus krotí a nepřestávají halasit, že ceny jsou stále pod náklady. „Znamená to, že se jen zmenšil dumping. Místo padesáti se ceny podstřelují o čtyřicet procent,“ podotkl šéf Metrostavu Pavel Pilát. S ním si na tiskové konferenci notoval i generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Stavební výroba podle něj sice zastavila volný pád, obrat se ale nekoná. V lepším případě prý až napřesrok.

Lopotnou cestu z krize dokládá také průzkum výzkumné společnosti CEEC Research. Ve spolupráci s dalšími profesionály zjistila, že letošní ceny veřejných stavebních zakázek jsou proti původním předpokladům o 19 procent nižší. U projektových prací dokonce až o čtvrtinu.

Vyšší ceny neznamenají lepší marže

Další hlasy z branže však růst cen stavebních prací připouští. Současně to prý ale neznamená lepší marže. „Začínáme cítit tlak subdodavatelů na růst cen,“ uvedl Rafael Moreno, generální ředitel Průmstavu. Pro mnohé stavaře to podle něj není dobrá zpráva. Na skladě mají ještě tendry z minulého období získané za nižší ceny, s nimiž není možné hýbat. V blízkém budoucnu však očekává, že se zdražování promítne také do cen například nových bytů.

Výrobci stavebních materiálů se však řečem o zdražování svých produktů brání. „Ceny se hýbou u některých případů nahoru, ale jen pokud odeberete menší množství, takže pokud odebíráte stejně nebo více, jsou ceny podobné jako před tři čtvrtě rokem. Vesměs se to týká jen velkých obchodů a jen některých výrobků,“ sdělil zástupce velké firmy z oboru, který si nepřál být jmenován.

Stavebnictví a souvisejícím oborům mimo jiné nahrává růst nových stavebních zakázek. Za letošní první pololetí jejich objem ve firmách nad padesát zaměstnanců podle ČSÚ poskočil o 35 procent na 81 miliard korun. Zakázkové knihy se plnily hlavně v inženýrském stavitelství, které má pro obor prostřednictvím veřejných zakázek strategickou důležitost.

Růst zakázek se však stále ještě nepromítl do zaměstnanosti. Počet zaměstnaných osob ve stavebnictví nepřetržitě klesá od konce roku 2010.