Stavební úřady ukončily jaro na půl plynu. Investoři čekali ještě déle než obvykle

Aktivita na stavebních úřadech je nejnižší za poslední roky. Počet všech rozhodnutí učiněných stavebními úředníky se v květnu propadl meziměsíčně o 47 procent.(ilustrační foto)

Aktivita na stavebních úřadech je nejnižší za poslední roky. Počet všech rozhodnutí učiněných stavebními úředníky se v květnu propadl meziměsíčně o 47 procent.(ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Pomalé povolování nových staveb je dlouhodobě terčem kritiky developerů. (ilustrační foto)
Pomalejší tempo úředníků pocítili i developeři.(ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Aktivita na stavebních úřadech je nejnižší za poslední roky. Počet všech rozhodnutí učiněných stavebními úředníky se v květnu propadl meziměsíčně o 47 procent. V meziročním srovnání to byl pokles o patnáct procent. Vyplývá to z dat portálu CenovaMapa.org, který analyzuje dění na pražském realitním trhu.

„Hodnoty v počtu proběhlých jednání jsou v květnu nejhorší za dobu, co procesy sledujeme, to je od roku 2016. Květen dopadl hůře než březen, kdy projednávání bylo zaříznuto v polovině měsíce. Propad ve druhé polovině března jde jednoznačně za personálním omezením stavebních úřadů. Avšak ten květnový je už způsoben malou aktivitou zákazníků, tedy předkladatelů, respektive zpracovatelů jednotlivých podkladů,“ komentoval František Brož, analytik projektu CenovaMapa.org.

Celkový počet vydaných stavebních povolení v celém Česku podle nových čísel Českého statistického úřadu v květnu meziročně klesl o tři procenta. Data projektu CenovaMapa.org však zahrnují i další úkony stavebních úředníků typu různých rozhodnutí, kolaudačních souhlasů, ohlášek a stanovisek. 

Například v Praze 4 vydal stavební úřad v květnu 2019 celkem 58 rozhodnutí a 151 povolení. Letos v květnu to bylo jen 15 rozhodnutí a 70 povolení. Celkový počet podání se snížil meziročně o devět procent na 1998 podání.

„V době omezení chodu úřadu a jeho znepřístupnění veřejnosti nebylo možné nahlížení do spisu, a tedy nebylo možné oznamovat zahájení řízení účastníkům řízení, protože nemohli realizovat svoje práva. To se samozřejmě projeví na počtu vydaných rozhodnutí,“ uvedl mluvčí Prahy 4 Jiří Bigas. 

Podobnou zkušenost mají i v jiných městských částech metropole. „Lze potvrdit pokles počtu podání směrovaných na stavební úřad v období pandemie stejně jako sníženou výkonnost úřadu při zpracovávání podání,“ sdělil Petr Malotin, vedoucí odboru výstavby Prahy 6. 

„Celkový počet vydaných rozhodnutí byl v květnu meziročně asi o třetinu nižší. Ve stejném poměru se i snížil počet podání. V současné době již menší aktivitu stavebníků ani větších investorů neregistrujeme,“ dodala mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová. 

Pomalejší tempo úředníků pocítili i developeři. „Trochu se prodloužily již tak pomalé procesy schvalování a jednání s úřady při získávání povolení na výstavbu,“ řekla Dana Bartoňová, obchodní ředitelka společnosti YIT Stavo. 

Pokles podání ze strany investorů podle hlasů z trhu nastal hlavně u drobných stavebníků. Oslovení developeři shodně tvrdí, že z jejich strany se na přípravách projektů nic nezměnilo. 

„Náročnost povolovacího procesu není ani tak finanční, jako spíš procesní. Náklady na projekty realizujete především při akvizici a potom na výstavbě. V průběhu doby nedává moc smysl povolovací řízení zpomalit nebo zastavit, protože tím nic smysluplného nezískáte, jen ztrácíte čas,“ uvedl Martin Hubinger, majitel realitní skupiny Realism. 

Pomalé povolování nových staveb je dlouhodobě terčem kritiky developerů. Současně je jedním z hlavních motivů přípravy nového stavebního zákona. „V Praze trvá povolování bytového domu pět let, dálnice patnáct let,“ uvedla Marcela Pavlová, náměstkyně ministryně pro místní rozvoj, na byznys snídani deníku E15 pod značkou E15 Premium právě o stavebním zákonu. „V menších obcích probíhá povolování určitě jednodušeji a rychleji,“ doplnil na stejné akci architekt David Wittassek ze studia Qarta architektura.

Celková stavební výroba v květnu podle ČSÚ klesla meziročně o 7,6 procenta. „Stavebnictví nejhorší časy teprve čekají. Aktuálně rozpracované projekty stále ještě probíhají. Počet nově započatých projektů ale klesne až o desítky procent. Útlum nejsilněji pocítí zejména firmy, které se zaměřují na zakázky od obcí a krajů. Právě na jejich rozpočtech se bude šetřit nejvíce,“ komentoval Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Zatímco velké podniky si podle statistiků výkon udržely, byly menší firmy a živnostníci hluboko pod úrovní loňského května.