Švédské reality v potížích. Firma s komerčními pronájmy SBB pozastavuje dividendy

Ve Švédsku pokračuje snižování cen nemovitostí, začátkem minulého roku přitom byly na maximu. Na snímku metropole Stockholm

Ve Švédsku pokračuje snižování cen nemovitostí, začátkem minulého roku přitom byly na maximu. Na snímku metropole Stockholm Zdroj: profimedia

Jedna z největších společností na švédském realitním trhu SBB zabývající se komerčními pronájmy nemovitostí zastaví kvůli poklesu svého ratingu výplaty dividend. Obnovit je má v plánu až v roce 2024. Švédský realitní trh se tak po propadu cen nemovitostí koncem minulého roku o téměř 15 procent stále potýká s nedostatkem investic a financí.

Představenstvo SBB uvedlo, že nebude emitovat akcie v hodnotě 2,6 miliardy švédských korun, necelých 5,5 miliardy českých korun, a zaměří se na posílení  likvidity. Emise chce zastavit „vzhledem k reakcím trhu a negativnímu vývoji cen akcií SBB“, jak firma uvedla ve svém prohlášení.

Generální ředitel Iilja Batljan přitom dlouhodobě ujišťoval investory, že v době prudce rostoucích úrokových sazeb podnikne veškeré kroky na obranu dosavadního vysokého ratingu. Pokud ale firma podle finanční agentury S&P nedokáže pokrýt své krátkodobé finanční závazky, může nastat další snížení jejího ratingu.

Dění kolem SBB je podle agentury Bloomberg předzvěstí dalších problémů nejen pro švédský, ale celý evropský realitní sektor. Švédští komerční pronajímatelé se totiž budou v příštích pěti letech pokoušet splatit dluh 40,8 miliardy dolarů, zhruba 872 miliard českých korun, z čehož čtvrtina je splatná už letos. Velká část dluhu bude navíc vystavena vlivu pohyblivých úrokových sazeb. 

Ve Švédsku pokračuje snižování cen nemovitostí, začátkem minulého roku přitom byly na maximu. Největší propad v cenách švédských nemovitostí a bydlení za posledních třicet let, který nastal v posledním čtvrtletí 2022, tak ve světovém srovnání představuje jeden z nejhorších scénářů. Ceny švédského rezidenčního bydlení totiž oproti loňsku klesly o téměř 15 procent a v souvislosti s tím klesá ochota soukromého sektoru investovat do stavebnictví. 

Ceny nemovitostí klesají i v dalších evropských zemích, například Německo v posledním kvartálu 2022 zaznamenalo propad o 3,8 procenta. V Česku není pokles cen nemovitostí tak rapidní, podle analýzy společnosti Deloitte ceny bytů a domů celorepublikově klesly zhruba o dvě procenta. Nejrychleji rostou ceny nemovitostí v Liberci, v cenách na metr čtvereční stále dominuje Praha.