Švédský Heimstaden koupil od Izraelců portfolio nájemních bytů v Plzni

Švédská skupina Heimstaden koupila nájemní část projektu Unicity v Plzni.

Švédská skupina Heimstaden koupila nájemní část projektu Unicity v Plzni. Zdroj: Daramis

Developerský projekt Unicity v Plzni postavila společnost Daramis.
Interiér projektu Unicity v Plzni zaměřeného na studenty
Developer projektu Unicity vytvářel speciální nabídky pro studenty.
4
Fotogalerie

Švédská skupina Heimstaden, největší majitel nájemních bytů v Česku, uskutečnila první z letošních plánovaných akvizic na tuzemském trhu. Od developera s izraelskými kořeny Daramis pořídili Švédové za 600 milionů korun soubor 226 bytů v novém plzeňském komplexu Unicity.

„Do pěti let bychom rádi koupili jen v České republice dalších pět tisíc bytů. Hledáme příležitosti pro investice a výstavbu hlavně v krajských městech a Praze.  Samozřejmě se ale zajímáme o všechny trhy v regionu včetně těch, kde zatím nejsme,“ uvedl Stanislav Kubáček, šéf akvizičního týmu Heimstaden pro Německo a střední a východní Evropu. 

Součástí transakce je i dohoda, že Daramis bude do konce roku 2022 zajišťovat všechny služby související s nájmem. Nájemníci tak přejdou na koncept Heimstaden od ledna 2023. Na transakci spolupracovali právníci z kanceláře Dentons, poradci ze společnosti Deloitte a techničtí odborníci z Arcadis. 

Daramis postavil byty v roce 2019. Do projektu Unicity patří 542 jednotek, z nichž je zhruba polovina určena k pronájmu. Mimo jiné se zaměřují na studenty Západočeské univerzity. 

Developer s izraelskými kořeny Daramis staví hlavně v Praze. Chystá například novou etapu bytového projektu Prague Marina v Holešovicích u Vltavy. Heimstaden při transakci v Plzni vyjádřil připravenost uzavřít s Daramisem další obchody. 

Heimstaden má v portfoliu téměř 110 tisíc bytů, z toho 43 tisíc v České republice. Většinu tuzemské části portfolia získala skupina akvizicí bytů společnosti Residomo za zhruba 33 miliard korun na začátku roku 2020. Portfolio umístěné hlavně v Moravskoslezském kraji tvoří byty, které kdysi patřily černouhelnému těžaři OKD. 

Švédská skupina následně v Praze vytvořila investiční centrum pro další expanzi ve střední Evropě včetně Německa. Na konci loňského roku pořídila 650 bytů ve Varšavě. Její akviziční kapitál pochází mimo jiné od skandinávských penzijních fondů a pojišťoven. 

Nájemní bydlení začalo v posledním roce kromě velkého množství individuálních investorů přitahovat také fondy a další institucionální hráče. Aktivně na trhu působí například německá společnost Zeitgeist. Na podzim koupila balík sedmdesáti bytů od developerského holdingu Finep. 

Činžovní bydlení nakupuje čile také společnost Czech Home Capital, kterou spoluvlastní investor David Rusňák. Dalším aktivním subjektem v nájemním byznysu je Fond českého bydlení. K jeho zakladatelům patří bývalý elitní advokát Jan Holásek.