TechTower Plzeň. Zázemí pro startupy za stovky milionů se otevře příští rok

Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023

Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023 Zdroj: TechTower

Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023
Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023
Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023
Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023
Plzeňský TechTower za 720 milionů korun se otevře v roce 2023
8
Fotogalerie

Stavba technologického centra TechTower za 720 milionů korun je hotová z více než 80 procent. Inovativní studentské a startupové firmy se tam začnou stěhovat 1. února 2023 a už nyní by zájemci zaplnili celou sedmipatrovou budovu ležáckých sklepů bývalého pivovaru Světovar. Na 10 tisíc metrů čtverečních nové plochy se vejde 600 lidí a asi 40 firem, řekl Luděk Šantora, šéf Správy informačních technologií města (SIT), která zaštiťuje provoz areálu. Většinu nákladů na vybudování TechToweru zaplatí Plzeň, 181 milionů pokryje evropská dotace.

„Snažíme se, aby tady vznikaly firmy, které budou technologicky vyspělé, zaměstnají Plzeňáky a budou mít potenciál prorazit v cizině jako úspěšné. Pronajímatelných kanceláří je tam 2500 metrů čtverečních od kójí pro startupy se třemi lidmi po velké firmy v mezonetech,“ uvedl Šantora. TechTower bude zaměřený na 5G a 6G mobilní sítě, umělou inteligenci, autonomní mobilitu, roboty i biomedicínu. Na zajímavé trendy do budoucna, řekl Šantora. Bude tam desetimetrová nádrž na testování podvodních robotů, která podle něj dosud v ČR není. Ve vedlejší budově, která není součástí projektu, má vzniknout polygon na testování robotů. Prostor pro létání robotů-dronů už SIT má. „Jednali jsme s vysokými školami, výzkumnými společnosti a hrozně se jim to líbí,“ dodal Šantora.

Podle něj projekt pomůže transformaci Plzně z montoven do firem, které prodávají vlastní nápady a které nelze rychle přemístit do zahraničí. „Chceme, aby studenti v Plzni zůstali, aby tu založili firmy, které tu budou mít zázemí a mohly tady být úspěšné. S technologiemi, které budou přicházet, se bude měnit struktura průmyslu v Plzni. Už je to vidět v průmyslové zóně Borská pole, že ty echt montovny odcházejí a nastává robotizace výroby, tedy modernější technologie a méně lidí, kteří ale musí být vzdělanější. Skladba lidí, kteří tu pracují, už se trochu mění,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Rozhovor s youtuberem a influencerem Petrem Márou

Video placeholde
• Reflex.cz

Srdcem TechToweru bude tzv. Seat Up Space v posledním patře s výhledem na celé město. Půjde o komunitní prostor pro setkávání zástupců firem. „Propojí firmy včetně našich aktivit se studenty, s komunitou 16+, aby tu firmy mohly pracovat s budoucími zaměstnanci. Pokud tu vznikne startup, tak tu bude mít první prezentace a může jednat s investory,“ řekl Šantora. S komunitou studentů už ve městě pracuje SIT Port, který bude sídlit v prvním patře vedlejší vily. V jejím přízemí bude školka, která se otevře v září.

TechTower „oživí“ zaměstnanci SIT, kteří tam zahájí provoz Plzeňského inovačního ekosystému PINE. „Stojí na našem Centru robotiky, které volnočasově vzdělává ročně 600 dětí ve věku šest až 16 let, a na navazujících SIT Portu a BIC s inkubačním programem pro podnikatele,“ uvedl. TechTower bude studenty zapojovat do řešení problémů města a místních společností.

SIT Port, který má teď prostory v centru města, se ve studentském prostředí pohybuje delší dobu. Je na něj navázáno 18 startupových firem, které budou, podobně jako další v TechToweru, spolupracovat se SIT na vzdělávání mladých. „Do čtyř pěti let vytvoříme nějakou masu lidí se znalostmi, které budou firmy potřebovat, což klasický školský systém nedokáže,“ řekl Šantora.

O prostory je velký zájem. „Pokud bychom to dali všem, co se přihlásili, tak musíme opravit ještě vedlejší objekt. Budeme si vybírat,“ uvedl Šantora. V červnu a červenci chce uzavřít první kolo. Nájmy vycházející ze znaleckého posudku budou od 200 do 330 korun za metr čtvereční za měsíc.

V přízemí TechToweru bude multifunkční sál s plochou 600 metrů čtverečních pro výstavy, konference a semináře, jídelna a zázemí budovy. Ve třetím a čtvrtém patře pak největší kanceláře, mezi nimi třeba renomované místní firmy - CIE, zaměřené na virtuální realitu, která už má za sebou silného investora, nebo firmy Congatec zabývající se internetem věcí. „V pátém patře pak coworkingové prostory pro mladé i digitální nomády, kteří si třeba pronajmou stůl na měsíc. Ve druhém patře jsou kóje pro dva tři lidi,“ dodal Šantora.