Temný památník nacismu znovu ožije, změní se v luxusní sídliště

Prora ve směru od vnitrozemí

Prora ve směru od vnitrozemí Zdroj: CC BY-ND 2.0: Rupert Ganzer

Plánovaná podoba bydlení v Proře podle Beringa a Jakobiho
Plánovaná podoba bydlení v Proře podle Beringa a Jakobiho
Plánovaná podoba bydlení v Proře podle Beringa a Jakobiho
Stavební práce v Proře teprve začínají
Opuštěná Prora
10
Fotogalerie
Monumentální pozůstatek temných časů na pobřeží Baltu se probudí k novému životu. Nacistické letovisko Prora čeká rekonstrukce, developeři lákají zájemce o byty v obří stavbě na daňové úlevy.

Projektanti Axel Bering a Michael Jacobi chtějí sedm desítek let starou stavbu na březích severoněmeckého ostrova Rujána proměnit na luxusní byty. Ceny mají začínat na 2300 eur za metr čtvereční.

O zájemce nemá projekt nouzi. Projektanti, kteří chtějí přestavět jeden z celkových osmi bloků sídliště, už udali devět z plánovaných 29 luxusních bytů. Podle Beringa, kupují byty lidé z různých společenských vrstev, od páru podnikatelů z Lipska až po učitelku a novináře z Bambergu. „na konci června bychom měli vyprodat první dům,“ řek Bering časopisu Manager Magazin.

OBRAZEM: Prora opět ožijeZdevastované interiéry ProryZdevastované interiéry Prory | CC BY-SA 2.0: m.a.r.c.

Bering a Jacobi jsou tak zatím průkopníci, kteří jako první získali závazné zájemce. Nejsou ale jediní, kteří se podílejí na mnohamilionovém sanačním programu Prory. S vedlejším blokem má podobné plány stavební firma Inselbogen, o další blok se postará berlínská společnost Irisgerd.

Další blok už v roce 2004 získal neznámý lichtenštejnský kupec, který zatím se svou investicí za 625 tisíc eur nic nepodnikl. V jiném úseku má podle plánu vzniknout hotel se 400 lůžky a 400 bytů.

Obnovu Prory podporuje i stát. Majitelé nových bytů mohou získat daňové úlevy, ale jen pokud se do projektu zapojí před zahájením rekonstrukcí. Pak budou mít nárok na stejné dotace jako stavitelé, na které německé zákony pohlížejí jako na zachránce kulturní památky.

Prora vznikla z myšlenky Adolfa Hitlera na rekreaci u moře dostupnou masám. 4,5 kilometru dlouhý železobetonový komplex vznikl na konci 30. let, na vrcholu sezony měl pojmout až 20 tisíc hostů. Svému původnímu účelu ale za Třetí říše nikdy nesloužil. Na konci války jej vyrabovala Rudá armáda, východoněmecká armáda později budovy přestavěla na kasárna.

Od konce Studené války většina komplexu chátrá. V roce 2011 ale přece jen začala budova sloužit svému původnímu účelu. V jednom z bloků vznikl hostel, který nabízí 400 lůžek a místo pro dalších tisíc lidí v přilehlém kempu.