TOP 09 chce do dvou týdnů „ušít“ řešení pro tunel Blanka

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: Jan Rash

Tunel Blanka
Do pět kilometrů dlouhé prohlídkové trasy lidé vstupovali rampou tunelů v ulici Svatovítská u Vítězného náměstí v Praze 6.
Ražená část trasy končí v Troji a pokračuje přes budovaný Trojský most ke stanicím městské hromadné dopravy v Holešovicích.
Příchozí dostávali mapky prohlídkové trasy, na které mohli sledovat, kde se právě nacházejí. Další informace mohli načerpat z panelů i od ochotných průvodců v přilbách a pracovních uniformách.
Cestou měli návštěvníci jedinečnou možnost si prohlédnout strojovnu vzduchotechniky, nejmodernější tunelářské stroje, obdivovat tuny betonu obklopující je ze všech stran a tu a tam nakouknout do sousedního tubusu.
7
Fotogalerie
Pražští radní z TOP 09 mají v plánu do dvou týdnů předložit plán, jak Praha zaplatí dostavbu tunelového komplexu Blanka. Díky materiálu má společnost Metrostav získat 1,5 miliardy korun, které jí hlavní město dluží za vícepráce.

Hlavní město dosud z celkové předpokládané částky 36 miliard korun za stavbu obřího tunelového komplexu zaplatilo podle náměstka primátora Tomáše Hudečka, který je pověřený řízením města, 25 miliard korun.

„Vzhledem k tomu, že cena tunelu Blanka byla navýšena z 22 miliard na 36 miliard, dostali jsme se na hranu zákona o veřejných zakázkách, protože nárůst ceny je tak vysoký, že neexistuje jednoduchá zákonná cesta, jak tu stavbu zaplatit,“ konstatoval Hudeček.

Do konce dubna mělo skončit prověřování faktur, které vystavila na stavební práce společnost Metrostav, bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) trval na tom, že budou zaplacené pouze faktury, které jsou regulérní a správné. „Prostředky máme v celém rozsahu převedené, rozpočet s tím počítá,“ prohlásil již dříve Svoboda. Tunelový komplex by měl být dokončen v první polovině roku 2014.

Za problémy ve financování tunelu může podle Hudečka například delegování pravomocí na úředníky. „Je nepředstavitelné, že o značné části tak obrovských investičních výdajů nerozhodovaly volené orgány, ale úředníci, a to v řádech miliard korun. To je bezesporu jeden z aspektů, které se podepsaly na současné finanční situaci města,“ uvedl radní za TOP 09 Lukáš Manhart.

Politici se podle zástupců TOP 09 tímto způsobem zbavovali odpovědnosti. „Čím dál více věcí přecházelo na úředníky,“ sdělil Hudeček. Šlo podle něj o zakrývání zodpovědnosti. TOP 09 si nechala zpracovat analýzu, která systém rozhodovacích procesů řeší. Nyní ji chce poskytnout policii.

Nový systém, na jehož zpracování má ředitel magistrátu jeden měsíc, má zprůhlednit hospodaření metropole.

: