Trh s byty opět padá, jarní růst byl výjimkou

Obchody s byty

Obchody s byty Zdroj: E15

Když se ve druhém čtvrtletí počet transakcí s byty zvýšil o tři procenta, mnozí na trhu varovně zvedali prst, že zdaleka ještě nemusí být vyhráno. Třetí kvartál ukázal, že opravdu není.

Od července do konce září se aktivita na rezidenčním trhu meziročně opět propadla. A rovnou o 11 procent, vyplývá z nových dat Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Paradoxem je, že stavitelé nových bytů si své prodeje za letošní rok pochvalují. „Rok 2013 je pro developery úžasný,“ uvedl na diskuzi Stavebního fóra majitel skupiny Trigema Marcel Soural.

Analytik realitní kanceláře Lexxus Ondřej Diblík dokonce dobré prodeje levnějších projektů přirovnává k době boomu před rokem 2009. Podle statistik developerského Ekospolu se letošní prodeje nových bytů zvýší o 15 procent, podobně silný růst odhaduje i Trigema.

Všechny tyto informace však mají podle lidí z praxe jeden háček. „Hovoříme totiž jen o Praze, což je stát ve státě. Zbytek republiky stojí,“ dodal šéf Trigemy Soural.

Nové katastrální statistiky zachytily ještě jeden paradox. Celkový počet transakcí se ve třetím čtvrtletí zvýšil o šest procent. Tento růst byl ovšem tažený výhradně vyšším počtem zapsaných zástavních práv souvisejících s hypotečním trhem, který letos od začátku roku stoupl o čtvrtinu.

Obchody s bytyObchody s byty | E15

Jenže i v tomto případě se objevuje háček. Tkví v tom, že zatímco z jedné strany hypotéky rostou, z druhé strany obchodů s byty ubývá. „Velkou část zapsaných zástavních práv tvoří refinancování již stávajících hypoték,“ uvedl Petr Novotný z realitního týmu Vilímková, Dudák & Partners.

Tradičně stabilnější než transakce s byty je obchodování s pozemky. Ve třetím čtvrtletí se počet transakcí s pozemkovými parcelami snížil meziročně jen o dvě procenta. Přibližně stejně mírně klesla aktivita na trhu se stavebními pozemky a s budovami.

Při odhadech dalšího vývoje převládá opatrnost. „Trh s nemovitostmi je extrémně citlivý na ekonomické výkyvy, investice do nemovitostí jsou většinou operací o velkém objemu prostředků,“ poznamenal analytik Lexxusu Diblík.
Povolební nestabilita spojená například s odložením jednání o státním rozpočtu či nejistotou o budoucí podobě daní se podle Diblíka může odrazit na rozhodování investorů o umisťování jejich peněz, což by ranilo i reality.