Tuzemské nemovitosti letos netáhnou

Stavba AZ Tower

Stavba AZ Tower Zdroj: webcam.prikryl.info

Česko ztrácí u realitních investorů pozici jednoho z premiantů střední a východní Evropy. V prvním pololetí uzavřel zahraniční nemovitostní fond v tuzemsku pouze jediný velký obchod. Firma Skanska prodala kancelářskou budovu City Green Court za 53,7 milionu eur (zhruba 1,3 miliardy korun) německému fondu Deka. Tuzemský trh tak přispěl k propadu investic do komerčních nemovitostí v regionu.

Podle poradenské firmy CB Richard Ellis (CBRE) obchody ve střední a východní Evropě klesly meziročně o 60 procent, když dosáhly celkem 2,1 miliardy eur.

Pozici premianta si dál drží Polsko, Česko však z hlediska uzavřených transakcí zaznamenává pád. Analytikové to zdůvodňují nejen utaženými zdroji bankovního financování a odlišnými představami prodávajících a potenciálních kupců. Připomínají také, že loni se v tuzemsku zobchodovalo velké množství hlavně nákupních center, například Olympia Brno a pražský Palác Flora, a atraktivní nabídka se tak značně vyčerpala.

Ve velkém nenakupuje ani největší tuzemský investor do realit, skupina CPI. Za maloobchodní objekty v pololetí utratila 850 milionů korun, zatímco před rokem to byly téměř čtyři miliardy. CPI se poprvé poohlédla v zahraničí, když koupila rezidenční projekt ve francouzské Nice.

Jakub Cigler: Krize úplně změnila developerské prostředí

Vedle stabilního Polska stoupá atraktivita ruského trhu. Podle investice v obou zemích letos činí 83 procent všech realitních obchodů v regionu. Největší propad zažívá Rumunsko.

I přes některé aktuálně rozjednané obchody nejsou vyhlídky pro zbytek roku optimistické. „Množství dostupného kapitálu pro investice do realit bude v nadále nižší,“ míní analytik CBRE Jos Tromp. „Nejistota v eurozóně má dopad na důvěru investorů, a to zejména na druhořadých trzích,“ tvrdí Andrew Sim z poradenské firmy Knight Frank.