Úspěšné aukce. Prodej přebytečných nemovitostí vynesl státu za tři měsíce přes půl miliardy

Čtyřpodlažní Mimosa byla postavena ve dvacátých letech miulého století ve stylu klasické lázeňské vily.

Čtyřpodlažní Mimosa byla postavena ve dvacátých letech miulého století ve stylu klasické lázeňské vily. Zdroj: archiv E15

Čtyřpodlažní Mimosa byla postavena ve dvacátých letech miulého století ve stylu klasické lázeňské vily.
Kateřina Arajmu, ředitelka ÚZSVN
3
Fotogalerie

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) letos již získal 918,9 milionu korun. Podstatně se na tom podílel prodej nemovitostí. Nejnověji v transparentní veřejné dražbě koncem dubna prodal lázeňský dům Mimosa v Karlových Varech. Vyvolávací cena 16,6 milionu korun se po třinácti příhozech zvýšila na 19,5 milionu korun.

Majetkový úřad v prvním čtvrtletí inkasoval celkově 726,8 milionu korun za prodej přebytečného majetku, zejména nemovitostí. V meziročním srovnání příjmy vzrostly o více než 276 milionů korun.

„Již za první čtvrtletí se nám podařilo naplnit schválený rozpočet pro letošní rok z téměř 63 procent. Tuto částku považuji za úspěch i s ohledem na to, že výrazná část agendy úřadu žádné příjmy negeneruje,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s vysvětlením, že úřad například zastupuje jiné organizační složky státu v soudních sporech nebo dohledává majetek zapsaný na zaniklé státní subjekty či nemovitosti s nejasnými vlastníky.

Největší část příjmů v prvním čtvrtletí tvořily prodeje nepotřebných nemovitostí, za které stát inkasoval 553 milionů korun. Z toho prodejem pozemků získal přes 265 milionů korun. Příjmy z prodejů ostatních nemovitostí, například domů a bytů, přesáhly 288 milionů korun. Příjmy z prodejů nemovitostí vzrostly o více než 251 milionů korun. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí úřad získal přes 71 milionů korun, uvedla ve zprávě Arajmu.

K nejvýznamnějším prodejům patřil prodej bytových domů v Praze-Motole, za které úřad získal 138,5 milionu korun. Za téměř 50 milionů korun se prodaly čtyři pozemky v Brně o celkové výměře 9263 metrů čtverečních. Nového majitele mají také pozemky o výměře 2396 metrů čtverečních v pražských Hrdlořezech, jež slouží jako rekreační areál a sportoviště a které si jediný účastník aukce koupil za osmnáct milionů korun.

Zájem v elektronické aukci vzbudil podle ředitelky i prodej rodinného domu v Liberci. „Po 78 příhozech jej vítěz získal za téměř 12,6 milionu korun. Dále se podařilo ve veřejné dražbě za 11,2 milionu korun prodat rodinný dům s pozemky v Dolních Jirčanech,“ uvedla příklady Arajmu.

Příjmy úřadu za celý loňský rok činily 1,77 miliardy korun. „Jsou to druhé nejvyšší příjmy v téměř dvacetileté historii úřadu. Nejdražší prodanou nemovitostí se loni stal lázeňský dům Mercur v Mariánských Lázních, který se nachází u hlavní kolonády s léčivými prameny a proslulé Zpívající fontány. Ve veřejné dražbě byl po 27 příhozech prodán za 76 milionů korun,“ komentovala loňské výsledky ředitelka ve výroční zprávě.

Největší z nabízených nemovitostí se úřadu nepodařilo udat. Je to pražský Palác Broadway s minimální cenou 1,05 miliardy korun. „Jde o nejvyšší vyvolávací cenu za dobu existence úřadu. Nyní běží tříměsíční lhůta pro současného nájemce, v níž může vyvolávací cenu dorovnat. Pokud to neudělá, vyhlásíme další kolo aukce,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová. Vyjádření nájemce, společnosti M.I.C.C., se redakci nepodařilo získat.

Druhá velká nemovitost, Hanácká kasárna v Olomouci, v lednové aukci s vyvolávací cenou 262 milionů korun nenašla nového majitele. V tomto případě úřad už další dražbu vyhlašovat nebude. „V současné době je využívá Olomoucký kraj jako středisko pro uprchlíky, takže novou dražbu vyhlašovat nebudeme,“ dodala Tesařová.

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub