V Brně se probudil trh s novými byty, čtvrtletní prodeje byly nejvyšší od začátku války na Ukrajině

Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Snižující se úrokové sazby, nižší daň z přidané hodnoty, ale i obava ze zdražování vedly začátkem tohoto roku k oživení poptávky po bytech v Brně. Lidé, kteří dosud nákup vlastního bydlení odkládali, se kromě starých bytů dívají i na nové projekty, jejichž cena posledních několik let stagnuje na zhruba 126 tisících korun za metr čtvereční. Developeři doufají, že se jim tak podaří srovnat prudký propad prodejů z minulého roku, kdy se v Brně poprvé za deset let prodalo méně než pět set nových bytů.

Podle čtvrtletních dat realitní společnosti Trikaya, která má e15 k dispozici, se v Brně prodalo během prvních tří měsíců letošního roku 246 bytů v novostavbách. To je v kvartálních počtech nejvíce od počátku války na Ukrajině v roce 2022.

„Zlevnění hypoték vyhnalo lidem z hlavy inflační obavy a realitní trh se na Brněnsku po dvouleté stagnaci otočil strmě vzhůru. Za první letošní čtvrtletí se v Brně prodal dvojnásobek novostaveb oproti loňskému kvartálnímu průměru. Zlepšující se nákupní sentiment je podložen důvěrou v to, že zlevňování hypoték bude pokračovat,“ uvádí šéf společnosti Trikaya Dalibor Lamka.

Brňané mají nyní obavy, aby byty opět skokově nezdražily jako mezi lety 2020 a 2021. Zatímco na začátku pandemie se nové byty prodávaly za zhruba 85 tisíc korun za metr čtvereční, koncem roku 2021 se průměrné ceny vyhouply až na 124 tisíc korun za metr čtvereční, kde se drží doteď. Analytici nyní neočekávají podobné skokové zdražování, byť určitý růst cen je po letech stagnace podle nich nevyhnutelný.

„Trend stagnujících nabídkových cen se už zřejmě obrací, protože na konci března atakovaly ceny 128 tisíc za metr čtvereční, což je nárůst asi o dvě až tři procenta,“ upřesňuje Lamka. Největší poptávka je nicméně podle něj po projektech, kde se prodejní cena pohybuje kolem 121 tisíc korun za metr čtvereční. Zájem byl podle analýzy o byty v projektech ABT Park, Čtvrť Pod Hády, Allrisk Meridiem a Nad Arboretem.

Z(a)tracená čísla: Kup byt a vydělávej na pronájmu

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Kup byt a vydělávej na pronájmu • e15

Ceny starších bytů zatím stoupají jen mírně. Podle realitního portálu Sreality.cz museli prodejci starších bytů v loňském roce s cenou hodně dolů, letos v lednu ale začaly nabídkové ceny opět stoupat a dnes se v Brně pohybují kolem 95 500 korun za metr čtvereční. Makléři nicméně upozorňují, že na trhu je nyní mnohem méně starších bytů než dříve, řada majitelů patrně čeká s prodejem na lepší situaci.

Oživení poptávky připisují ekonomové zejména postupně se snižujícím úrokovým sazbám. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil upozorňuje, že průměrná hypoteční sazba v únoru letošního roku klesla na 5,36 procenta, tedy nejníže od června 2022, a naopak spotřebitelská důvěra narostla na nejvyšší hodnotu od října 2021. „Obě tyto proměnné se navíc s největší pravděpodobností budou zlepšovat i v nadcházejících měsících. Tato obnovená poptávka se bude střetávat s nabídkou omezenou nedávným ochlazením stavební aktivity, což podle nás ve zbytku letošního roku způsobí odražení cen bytů směrem vzhůru,“ domnívá se Hradil.