Věřitelé zkrachovalého developera ECM dostanou první půlmiliardu

Milan Janků, majitel společnosti ECM

Milan Janků, majitel společnosti ECM Zdroj: Rasch Jan/Euro

Největší realitní krach v české historii je před významným mezníkem. Tři roky po zahájení insolvenčního řízení s developerskou společností ECM realitního podnikatele Milana Janků se věřitelé dostanou alespoň k části svých pohledávek. Insolvenční správce Ivo Hala dal totiž výprodejem majetku firmy dohromady přes miliardu korun. Zhruba polovinu z této částky se nyní Hala chystá v částečném rozvrhu rozdělit mezi nezajištěné věřitele, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku.

Výplatu peněz umožní hlavně završení vleklého prodeje podílu ECM v jednom z pekingských obchodních center. Z této transakce do Česka doputovalo přibližně 37 milionů dolarů. Nic cennějšího už v pozůstalosti po ECM není.

Každý věřitel uvedený v rozvrhu má dostat přibližně 17 procent své pohledávky. V absolutních číslech získá nejvíce společnost Astin Capital Management, která zastupuje držitele dluhopisů. V navrženém částečném rozvrhu na ni připadne kolem 342 milionů korun. Nikdo z dalších věřitelů už se v rozvrhu přes sto milionů nedostal. Česká pojišťovna jako zajištěný věřitel již inkasovala 40 milionů korun.

Mezi věřitelskými společnostmi exotických jmen z toho či onoho daňového ráje je například i Odborový svaz Kovo. Odboráři do developera investovali kolem 32 milionů korun. Zpět nyní mají dostat 5,4 milionu.

Miliony přitečou i firmám Milana Janků

Na své si přijdou i firmy spojené se jménem majitele ECM Janků. Například společnosti Tabula Maior, kterou ECM vlastní, přiřkl nyní insolvenční správce 1,5 milionu korun. Dalších 19 milionů dostane firma ECM Managers Limited Partnership. Janků jako fyzická osoba si přijde zhruba na čtvrt milionu korun.

S Halovým návrhem na rozdělení peněz není spokojená Česká exportní banka, která financovala čínské projekty ECM. Banka nesouhlasí s Halovým závěrem ohledně výše zajištění své pohledávky a tvrdí, že správcův návrh je v rozporu s insolvenčním zákonem. Vývozní banka proto navrhla insolvenčnímu soudu, aby vyzval Halu k opravě.

Hala, blízký spolupracovník kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, si zatím jako odměnu za roli insolvenčního správce naúčtoval přes 14 milionů korun. Kolem 50 milionů korun z prodeje nemovitostí ECM dal správce stranou na krytí dalších výdajů v insolvenčním řízení. Další rezervy Hala vytvořil k pohledávkám věřitelů, které s jejich souhlasem nezahrnul do aktuálního rozvrhu. Insolvenční řízení s ECM odstartovala v dubnu 2011 Česká spořitelna.