Vítek děsí Řím soudem o miliardy v kauze stadionu. Přitom chce stavět byty a kanceláře

Vizualizace možného řešení projektu Stadio della Roma, který dostal nový impulz po říjnových komunálních volbách.

Vizualizace možného řešení projektu Stadio della Roma, který dostal nový impulz po říjnových komunálních volbách. Zdroj: stadiodellaroma.com

Zpustlé parcely bývalého dostihového závodiště Tor di Valle jsou ideální pro stavbu fotbalového stadionu.
Výstavba projektu Stadio della Roma dostala nový impulz po říjnových komunálních volbách, neboť jej nový středolevý primátor Říma Roberto Gualtieri považuje za prioritu.
Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPIPG
4
Fotogalerie

Realitní magnát Radovan Vítek vyvolal v italské metropoli pozdvižení odhodláním domáhat se u soudu odškodnění až 291 milionů eur, zhruba 7,4 miliardy korun, za neuskutečněný plán města a klubu AS Roma postavit fotbalový stadion na bývalém hipodromu Tor di Valle. Pozemky letos získal od krachujícího podnikatele Luky Parnasiho. Vítkovo impérium CPI Property Group (CPIPG) chce také v Římě investovat až dvě miliardy eur hlavně do stavby bytů a kanceláří.

Jméno „československého“ miliardáře Radovana Vítka není na italském realitním trhu díky jeho rozsáhlým nákupům pozemků a nemovitostí v Římě neznámé. Teprve nyní ovšem Římané zjišťují, kdo je „nájezdník z Východu“, jak Vítka letos nazval týdeník Espresso.

„Víme, že patří k zahraničním investorům, kteří v Římě hodně nakupují, a má tady velké plány,“ říká investiční expert realitní společnosti Colliers International Vicenzo Zubbo. Nejde jen o miliardový projekt stadionu, ale také o výstavbu řady bytových a komerčních projektů situovaných často na brownfieldech.

Už více než deset let Římané debatují, kde má stát nový stadion AS Roma. Vytipovaných lokalit je nejméně pět a bývalé dostihové závodiště Tor di Valle na jižním okraji Říma k favoritům v poslední době nepatřilo. Mimo jiné proto, že se kromě nového majitele klubu Američana Dana Friedkina nezamlouvá ani fanouškům, kteří dávají přednost lokalitě Flaminia na severu metropole. Tam totiž stával původní svatostánek klubu a v severní části města je teď také olympijský stadion, na němž hrají domácí utkání jak AS Roma, tak konkurenční Lazio Roma.

Právě Lazio, které se rovněž poohlíží po vlastním stadionu, se dostalo do Vítkova hledáčku poté, co CPIPG ovládla území hipodromu v Tor di Valle. Také majitel Lazia Roma Claudio Lotito na nabídku parcel v Tor di Valle podle italských médií odpověděl, že ji „zváží“.  

Zapeklitý právní případ

Výstavba projektu Stadio della Roma dostala nový impulz po říjnových komunálních volbách. Nový středolevý primátor Říma Roberto Gualtieri stejně jako jeho předchůdkyně Virginia Raggi z Hnutí 5 hvězd považuje stadion za prioritu. Ani primátor jasně nedeklaroval, kde by měl komplex pro 45 tisíc diváků vyrůst. Jako nejpravděpodobnější se jeví bývalé tržiště v zóně Ostiense, kde se už v minulosti rodily plány na obří sportovní a volnočasový areál.

Soudní spor o odškodnění, kterým teď hrozí Vítek a jeho italský partner Luca Parnasi, od něhož český miliardář odkupuje zadlužené realitní impérium, by byl velmi zapeklitým případem. Ostatně jako další Vítkovy kauzy, které řeší soudy v zahraničí.

V Římě vyvolal požadavek na odškodnění za zmařené plány šok zejména proto, že výstavba v Tor di Valle nikdy nebyla hotovou věcí. Předmětem sporu je usnesení z roku 2013, ve kterém město deklarovalo veřejný zájem vybudovat v areálu Tor di Valle fotbalový stadion.

Jeho realizaci mimo jiné následně bránily obří dluhy podnikatele Luky Parnasiho a jeho zatčení kvůli podezření z korupce. Letos v dubnu vypršel termín, do něhož se měli fotbalový klub a vlastník pozemků dohodnout na projektu. V létě pak zastupitelé svým usnesením záměr definitivně uzavřeli.

Hlavně bytové a kancelářské projekty

Vedení Říma zatím na požadavky Vítka a Parnasiho oficiálně nereagovalo. Město podle italských médií dál hledá pro nový stadion lokalitu, která by zároveň nezahrnovala rozsáhlé plány na výstavbu kancelářských center a bytových komplexů. Což je hlavní Vítkův záměr v Tor di Valle.

„Část pozemků by získal klub pro výstavbu stadionu, druhá část by byla určena pro výstavbu kanceláří,“ uvedl generální ředitel CPIPG Martin Němeček.

Areál o rozloze 125 hektarů je typickým rozvojovým územím v okrajové části metropole. Deset let nevyužívané závodiště s přilehlými pozemky chátrá a stalo se útočištěm bezdomovců. Lokalita je nicméně pro obří development ideální – přímo u hipodromu zastavuje příměstský vlak, kterým se lze za dvacet minut dostat do centra Říma, a podél vede dopravní tepna spojující město s plážemi v Ostii. Navíc silnice a železnice tvoří v Tor di Valle pomyslnou hranici, za níž začíná oblíbená rezidenční lokalita.

Příležitost pro žraloky

Jakkoli je Vítek v Římě spojován hlavně s výstavbou stadionu, jeho nejbližší plány se týkají rezidenčních projektů. Společnost Nove Re, kterou CPIPG letos ovládla, chce v italské metropoli investovat dvě miliardy eur. Většinu nemovitostí v poslední době nakupuje právě v jižní části města. Například nedaleko letiště Fiumicino vlastní bývalý komplex společnosti Alitalia, kde chystá výstavbu až 1500 bytů. Nedaleko odtamtud uskutečnil Vítek i svoji zatím poslední známou akvizici čtyř budov z komplexu Telecom Campus.  

Římský rezidenční trh je jedním z mála v Evropě, který v posledních letech zažíval stagnaci, nikoli prudký růst cen. Právě ten ale realitní experti a investoři, kteří právě objevují Řím, v nejbližších letech očekávají. Navíc mnoho tradičních italských realitních hráčů nestíhá plnit závazky vůči bankám, a tak prodává nemovitosti za diskontní ceny.