Východní kapitál jde po realitách v centru Prahy

Slovanský dům

Slovanský dům Zdroj: Martin Siebert, Euro

Politické turbulence na Ukrajině a v Rusku vyhánějí tamní kapitál směrem na západ. Praha díky tomu letos vůbec poprvé zaznamenala miliardové investice Rusů a Ukrajinců do zdejších podnikatelských nemovitostí. S výjimkou lázeňských měst typu Karlovy Vary investovali cizinci z východu donedávna hlavně do bytů.

„Rusové a Ukrajinci tu zatím výnosové nemovitosti nikdy nekupovali,“ uvedl Alexander Rafajlovič z investičního oddělení poradenské firmy Cushman & Wakefield. „Myslím, že to souvisí s geopolitickou situací ve východní Evropě,“ dodal k novému trendu na pražském realitním trhu.

Investoři z východu mají podle analytičky konzultantské společnosti CBRE Kláry Bejblové zájem hlavně o nemovitosti na nejlepších pražských nákupních třídách, tedy Na Příkopě a v Pařížské.

To dokládá jedna z nejzajímavějších transakcí, která se ve druhém čtvrtletí uskutečnila. Týkala se Paláce Rapid v ulici 28. října, která se stává prodlouženou rukou lukrativní ulice Na Příkopě. Palác nyní změnil majitele za více než 46 milionů eur, tedy asi za 1,3 miliardy korun. V rejstřících je sice formálně uvedena jako vlastník rakouská firma Saxxa Holding. Podle spolehlivých informací z realitního trhu je ale skutečným majitelem jeden z blíže neurčených ruských finančníků. V nedávno rekonstruované budově se loni otevřela velká prodejna rakouské společnosti Julius Meinl s prémiovými potravinami. Po Vídni teprve druhá.

Banku čeká přestavba na hotel

Další velký obchod se uskutečnil ve spodní části Václavského náměstí, nedaleko od Paláce Rapid. Ukrajinská investiční banka Dragon Capital ovládaná českým finančníkem Tomášem Fialou tam od irské společnosti Avestus Real Estate koupila za 42 milionů eur Palác Euro i sousední Astru, první funkcionalistickou stavbu v Praze.

Díky ruské společnosti Ural Něftě Gaz Stroj se nedávno podařilo skupině J&T po dlouhých jednáních prodat bývalé sídlo Investiční a poštovní banky na Senovážném náměstí. Rusové ho chtějí předělat na luxusní hotel.

Američané nechtějí přiznat prodej do ruských rukou

Živo je také přímo v ulici Na Příkopě. Jeden z ruských oligarchů tam podle serveru Motejlek.com krouží kolem Slovanského domu, který zahrnuje hlavně obchody a kanceláře. Dosavadní majitel, americká společnost Invesco, informaci nepotvrdila. Podle zdrojů z realitního trhu je v současné politické situaci pro Američany citlivé přiznat, že něco prodávají Rusům.

Právě mezinárodní napětí vycházející z dění na Ukrajině a chřadnoucí ruská ekonomika mohou podle CBRE za výrazný propad investic do komerčních realit v Rusku. Za letošní první pololetí dosáhl meziročně 58 procent.