Vysoké ceny potravin tlačí vzhůru ceny americké půdy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Obchody na burze připomínající jízdu na horské dráze, vysoká státní zadluženost, nečekaně nízký ekonomický růst a stále početná armáda nezaměstnaných vyvolávají v mnohých strach z další možné recese. Rozhodně však ne u farmářů. Těm se vysoké ceny potravin, které přináší inflační vlna, náramně líbí. Pole, na nichž hospodaří, mají dnes hodnotu zlata.

Ceny zemědělské půdy narostly během druhého čtvrtletí v některých oblastech Spojených států, zejména v Illinois a Iowě, ve srovnání s loňskem až o pětinu, vyplývá z poslední studie Purdue University v indianském West Lafayette.

„V posledních dvanácti měsících vystoupala cena našich farmářských ploch rychleji než index Dow Jones,“ pronesl žertovně Roy Buskirk z Iowy. „Onu honbu za nákupem půdy nastartovaly především vysoké tržby za obilí a dobytek. Za čtyřiatřicet let jsem tak strmý nárůst nezaregistroval,“ dodal na vysvětlenou odhadce zemědělských nemovitostí ve výslužbě.

Optimistické jsou podle studie i výhledy do budoucna. „Pokud zůstanou ceny zemědělských produktů vysoké, udrží si svou cenu i půda,“ soudí Craig Dobbins, jeden z autorů univerzitního průzkumu.
Do podnikání s půdou a zemědělskými nemovitostmi se proto pustili střemhlav i známí investoři. George Soros například skupoval sýpky od Wyomingu až po Toronto.

„To nejsou nebezpečné deriváty obsahující pochybné hypotéky,“ poukázal na výhody zmiňovaných investic zemědělský expert z Illinoiské univerzity Gary Goodwin. „Svůj akr můžete navštívit a své penízky tak pěkně zkontrolovat,“ dodal sebejistě Goodwin.

Jeho entuziasmus sdílí i investorská legenda Jim Rogers, který považuje farmaření v horizontu dvaceti třiceti let za nejperspektivnější povolání, a to nejen kvůli zmiňovaným jistotám. „Obyvatel na Zemi přibývá a jídla bude třeba mnohem více. Zemědělci si proto mohou směle mnout ruce,“ dodává závěrem Rogers.