Začíná nová éra budování obřích skladů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: PointPark, PointPark Properties,

Pojmenování České republiky coby skladiště Evropy získá v blízké budoucnosti zcela nový rozměr. Developeři a logistické firmy připravují výstavbu velkých distribučních center s plochou kolem sta tisíc metrů čtverečních, které až dvojnásobně předčí dosavadní největší tuzemské sklady. Rozsahem se vyrovnají i připravovaným distribučním centrům Amazonu.

„Čeká nás konsolidace distribučních center do obřích skladů. Jde to hlavně díky automatizaci a možnostem v IT, které umožňují efektivně tyto velké sklady obsluhovat,“ uvedl ředitel poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec. Nové mamutí sklady pojmou široké spektrum zboží od módy přes náhradní díly do aut po prací prášky.

Mezi první obří sklady patří logistická centra, která v Jažlovicích u Prahy a v Pohořelicích u Brna provozuje firma DHL Supply Chain. Nejnovějším počinem je minulý týden dokončené rozšíření skladu VF Corporation na 85 tisíc metrů čtverečních, které zastřeší módní značky Wrangler, Vans nebo The North Face.

Další podobné centrum postaví v Boru u Tachova společnost CTP. Přepravce DHL z něj bude podle informací deníku E15 zásobovat západoevropské prodejny s oblečením diskontního řetězce Primark.

Zájem nechybí

Plánovaná výstavba velkých center vychází hlavně z poptávky obchodníků. Již nyní je budovaný sklad Amazonu v Dobrovízi se 130 tisíci metrů čtverečních největší samostatnou industriální stavbou, jaká kdy v Česku vznikla.
„Retail a e-commerce vytvářejí stále vyšší podíl poptávky,“ uvedla Klára Fritsch, obchodní ředitelka developerské společnosti Panattoni, která mimo jiné staví právě pro Amazon.

Velké projekty narážejí na nedostatek vhodných pozemků

Pro vznik takovýchto center v Česku hraje podle manažerky z Panattoni do karet dobrá poloha uprostřed Evropy. Na druhé straně ale rozvoj logistického byznysu závisí na budování dopravní infrastruktury.

Velké projekty mohou ztroskotat také na neochotě radnic uvolňovat pro ně místo. Jako se to stalo loni v Brně Amazonu. „Pokud mluvíme o výstavbě velkých center, tak tyto projekty narážejí na nedostatek vhodných pozemků,“ doplnil Ferdinand Hlobil, který má v poradenské společnosti Cushman & Wakefield na starosti středoevropské průmyslové nemovitosti. Například Panattoni se proto rozhodla využít možností již připravené zóny v Holešově na Kroměřížsku. Developer tam připravuje dvě obří haly čítající dohromady zhruba 16 hektarů. V ideálním případě začne Panattoni na Moravě stavět ještě letos.