Žaloba Čmejly a Diviše na CPI: Jeden z partnerů vsadil na rozvoj Vítkova byznysu více

Jiří Diviš - V roce 1979 emigroval tento bývalý basketbalista do Švýcarska, kde vystudoval práva a začal pracovat v investičním poradenství. V 90. letech v Česku zastupoval švýcarskou společnost Investenergy, která skupovala akcie MUS pro Appian Group. V letech 1998-2002 byl členem dozorčí rady MUS. Coby vrcholný manažer Appianu byl Diviš v roce 2003 vyslán do dozorčí rady Škoda Holdingu a v roce 2010 se stal jedním ze čtyř spolumajitelů Škody Transportation. Bydliště má v Monaku. Jeho jméno figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem (například Loterie Korunka).

Jiří Diviš - V roce 1979 emigroval tento bývalý basketbalista do Švýcarska, kde vystudoval práva a začal pracovat v investičním poradenství. V 90. letech v Česku zastupoval švýcarskou společnost Investenergy, která skupovala akcie MUS pro Appian Group. V letech 1998-2002 byl členem dozorčí rady MUS. Coby vrcholný manažer Appianu byl Diviš v roce 2003 vyslán do dozorčí rady Škoda Holdingu a v roce 2010 se stal jedním ze čtyř spolumajitelů Škody Transportation. Bydliště má v Monaku. Jeho jméno figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem (například Loterie Korunka). Zdroj: CTK

Marek Čmejla - Vystudovaný kybernetik a někdejší člen kapely Tichá dohoda zahájil svou manažerskou dráhu ve finanční skupině Newton, kterou v roce 1994 založili další dva obvinění Petr Kraus a Antonín Koláček. Podle médií sehrála společnost Newton podstatnou roli při skrytém nákupu akcií mosteckých dolů. V roce 2001 Čmejla svůj podíl v Newtonu prodal a stal se manažerem Appian Group, která nedlouho poté ovládla strojírny Škoda Holding. V roce 2010 koupil Čmejla spolu s Jiřím Divišem a dalšími dvěma osobami dopravně strojírenskou Škodu Transportation. Čmejla, jenž v současnosti žije v Monaku, figuruje ve statutárních orgánech několika českých firem. Kromě Škody Transpotation se jedná například o společnost Loterie Korunka nebo společnost Cartex.
Jiří Diviš přichází k soudu ve švýcarské Bellinzoně
Jiří Diviš hovoří s novináři při příchodu k trestnímu soudu ve švýcarském městě Bellinzona
Marek Čmejla (uprostřed) odchází od soudu ve švýcarské Bellinzoně.
5
Fotogalerie

Obří žaloba společnosti Kingstown Capital Management a firmy Investhold miliardářů Marka Čmejly a Jiřího Diviše až o 70 miliard korun na skupinu CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka už nyní přináší nečekaná odhalení. V žalobě je totiž uvedeno, kdo ze dvou podnikatelů kontroluje společnost Investhold se sídlem na Marshallových ostrovech, která tvrdí, že do rozvoje Vítkova impéria vložila přes devět miliard korun.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!