Zchátralý Eden půjde k zemi. Nahradí ho byty a nový „kulturák“

Kulturní dům Eden ve Vršovicích.

Kulturní dům Eden ve Vršovicích. Zdroj: Profimedia

Kulturní dům Eden ve Vršovicích.
Kulturní dům Eden ve Vršovicích.
Kulturní dům Eden ve Vršovicích.
Kulturní dům Eden ve Vršovicích.
Kulturní dům Eden ve Vršovicích.
11
Fotogalerie

Dvě desítky let uzavřený kulturní dům Eden ve Vršovicích nahradí novostavba s nájemními byty, obchody a víceúčelovým sálem pro 600 lidí. Praha 10 vypsala  architektonicko-urbanistickou soutěž na nový objekt. Investici předběžně odhadla na 650 milionů korun.

Vedle budovy socialistického „kulturáku“ z 80. let vlastní Praha i půl hektaru okolních parcel, které má ve správě městská část. Řešení veřejných prostor a návrh konceptu nájemního bydlení jsou hlavní úkoly první fáze soutěže. V té druhé navrhnou soutěžící Dům Eden. „Chceme získat odborný ucelený náhled na řešení celé lokality a dotáhnout projekt minimálně do územního rozhodnutí,“ říká místostarosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) k plánům do konce tohoto volebního období.

„Z celkové užitné plochy bude zhruba polovina bytů, které ve spolupráci s družstvem či jiným subjektem bude městská část pronajímat. Bude se jednat o jeden z prvních projektů nájemního bydlení v gesci veřejného sektoru, zaměřený na sociální mix nových obyvatel,“ stojí v soutěžních podmínkách.  Radnice zatím nechává v rukách architektů, jaké zvolí složení dispozic, plochy a standardy bytů. „Městská část hledá touto soutěží odpověď na otázku, zda lze nájemní bydlení pojmout i jinak než jen podle developerské příručky - 1+kk 35 m², 2+kk 55 m², 3+kk 80 m²,“ uvádí zadání. Parter domu má být co nejvíc otevřený do okolí, aby se novostavba stala lokálním centrem Vršovic.

Hledá se investor

Výška Domu Eden není vzhledem k relativně vysoké okolní zástavbě panelového sídliště Vlasta, administrativních budov a sídlu radnice Prahy 10 v soutěžních podmínkách limitována. Zadání ale podle Valoviče vychází z možností stávajícího územního plánu i návrhu Metropolitního plánu. Navržené řešení musí brát v potaz také propojení Domu Eden a jeho okolí s novou drážní promenádou a liniovým parkem i vlakovou zastávkou Eden.

Předsedkyní soutěžní poroty je architektka Martina Buřičová z ateliéru caraa.cz. Zahraničními porotci jsou Günter Katherl z vídeňského atelieru Caramel Architekten a Oana Radeş z nizozemského studia Shift Architecture Urbanism. V porotě usedne také profesor pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Ivan Kroupa.

Vlastní financování a výstavbu zatím radnice konkrétně neřeší. „Chceme v první řadě získat odborný ucelený náhled na to, jaký projekt namísto zchátralého, nefunkčního objektu postavit, a mít podklad pro jednání s investory. Partnerem může být hlavní město nebo třeba soukromý investor v rámci PPP projektu,“ vysvětluje Valovič.

Kulturní dům Eden

Obvodní národní výbor Praha 10 rozhodl v roce 1980, že společně s 11 připojenými obcemi vybuduje na konci tehdy dokončeného sídliště Vlasta kulturní dům. Projekt byl svěřen architektům Haně a Daliboru Peškovým. Objekt tvoří železobetonový skelet se zavěšeným pláštěm z kovových a skleněných panelů, částečně obložený kamenem, dřevěnými podhledy a plochou střechou. Uvnitř byly víceúčelový sál, kino a restaurace. Od přelomu tisíciletí je budova uzavřena, špatný technický stav podle radnice Prahy 10 ani neumožňuje obnovení jejího provozu.

Ceny nemovitostí zdražily i v době koronakrize

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv