Ruské devizové rezervy oživily, banky se prý už nebojí propadu rublu

Sídlo ruské centrální banky

Sídlo ruské centrální banky Zdroj: CC BY 3.0: High Contrast via Wikimedia

Ruské devizové a zlaté rezervy minulý týden výrazně oživily z blízkosti minim za osm let a jejich hodnota vzrostla o 7,9 miliardy dolarů (200 miliard korun) na 360,8 miliardy dolarů. Byl to jejich nejrychlejší nárůst za zhruba jeden a půl roku, sdělila ruská centrální banka.

Růst hodnoty rezerv odráželo podle banky zejména kolísání směnných kurzů a ceny zlata. Je to ale rovněž důsledek toho, že komerční banky snížily poptávku po dolarech, uvedla instituce podle agentury Reuters.

Minulý týden vzrostl kurz eura proti dolaru, což zvýšilo dolarovou hodnotu aktiv, které centrální banka drží v eurech. Aktiva v evropské měně se na ruských rezervách podílejí asi 40 procenty. Rovněž se zvýšila cena zlata, jehož má banka v sejfech zhruba za 45 miliard dolarů.

Centrální banka přijala také v rámci svých refinančních a swapových operací od komerčních bank více deviz, než jich poskytla. To podle analytiků ukazuje, že ruské banky už nezažívají akutní nedostatek deviz a zmírnily se i jejich obavy z dalšího propadu rublu.

Ruské rezervy loni klesly na 385,5 miliardy dolarů z výchozí úrovně 509,6 miliardy dolarů, zejména kvůli intervencím centrální banky na podporu měny. V polovině března se hodnota rezerv propadla na téměř osmileté minimum zhruba 351 miliard dolarů.

Ruská měna se spolu s tamní ekonomikou loni dostala pod značný tlak v důsledku ukrajinské krize a klesajících cen ropy. Rubl se loni navzdory intervencím centrální banky propadl vůči dolaru o 41 procent.