Sberbank míří do likvidace. Proti rozhodnutí ČNB o odebrání licence se banka neodvolá

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály na konci února dlouhé fronty lidí.

Před pobočkou Sberbank v ulici Na Příkopě stály na konci února dlouhé fronty lidí. Zdroj: Dominik Kučera, E15

Vedení české Sberbank nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odebrání bankovní licence. Redakci deníku E15 to potvrdily tři zdroje obeznámené se správním řízením. O nepodání rozkladu a podrobení se rozhodnutí ČNB rozhodli akcionáři banky napojení na ruský stát. Verdikt ČNB tedy nabude právní moci a banka s ruskými kořeny zamíří s největší pravděpodobností do likvidace. 

S nabídkou vést likvidaci Sberbank už ČNB oslovila insolvenční správkyni Jiřinu Lužovou, která v minulosti vedla likvidaci ERB Bank, další banky s ruskými kořeny. „Ano, byla jsem oslovena Českou národní bankou, jelikož už jsem byla likvidátorkou ERB Bank,“ uvedla Lužová s tím, že zatím nebyla vybrána. 

V souvislosti s likvidací Sberbank byl ze strany ČNB osloven také insolvenční správce Lukáš Zrůst. „Ano, mohu to potvrdit,“ řekl na dotaz deníku E15. Česká národní banka se zatím k věci nevyjádřila vzhledem k tomu, že lhůta pro podání rozkladu uplyne až v pátek o půlnoci.

Video placeholde
Co dělat, pokud máte peníze ve Sberbank? • Videohub

„Pokud účastník správního řízení se vzdá práva na podání rozkladu nebo v dané lhůtě rozklad nepodá, nabude rozhodnutí o odejmutí bankovní licence právní moci,“ uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová. Soud pak musí do 24 hodin na návrh centrální banky jmenovat likvidátora z řad insolvenčních správců se zvláštním povolením. Likvidátor pak vypořádá majetek banky.

„Likvidátor začne shromažďovat informace o závazcích a majetku instituce v likvidaci. Následně bude tento majetek zpeněžovat a uspokojovat pohledávky věřitelů. Pokud dojde k závěru, že v likvidaci nelze zpeněžením majetku uspokojit sto procent pohledávek, podá návrh na zahájení insolvenčního řízení,“ uvedl advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením Jan Langmeier.

O nejatraktivnější portfolio hypoték by mohla mít zájem například Česká spořitelna, která už o prodeji aktiv Sberbank v posledních týdnech jednala. „Rozhodně máme zájem podívat se na portfolia. Jsme připraveni diskutovat o podmínkách, otázkou je, jak bude probíhat likvidace,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Tomáš Salomon. Podle zdrojů deníku E15 se o aktiva Sberbank zajímá také třeba banka Creditas ze skupiny miliardáře Pavla Hubáčka.

Podle povinně uveřejňovaných informací držela Sberbank k třetímu čtvrtletí loňského roku úvěry v objemu kolem 73 miliard korun. Z toho balík hypoték čítal 30 až 50 miliard korun. Sberbank během posledních dvou let spojených s koronakrizí neprožívala nejlepší období a v roce 2020 musela vytvořit historicky nejvyšší rezervy a opravné položky.

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka letos 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace finančního domu v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu.