Singer: Šance na intervenci zůstává vysoká

Miroslav Singer

Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova, E15

České národní banka dnes nerozhodla o zahájení devizových intervencí, pravděpodobnost, že k nim v budoucnu přikročí, ale zůstává vysoká. Po jednání bankovní rady ČNB to uvedl guvernér Miroslav Singer. Česká národní banka je tak podle něj připravena využít kurz koruny v případě potřeby dalšího uvolnění měnové politiky.

„Projednávali jsme intervence, opět jsme hlasovali, nezahájili jsme je. Ale shodli jsme se, že se pravděpodobnost zásadně nemění,“ uvedl guvernér.

Většina členů bankovní rady podle analytika České spořitelny Martina Lobotky evidentně potřebuje vidět další zhoršení situace před tím, než se k intervencím se všemi jejich nejistotami a riziky přikloní. „Podle nás by takovým zhoršením byl návrat eurozóny do recese,“ uvedl. Zároveň dodal, že by koruna poté, co dnes vystoupala na 25,70 koruny za euro, posílila výrazněji dále. „Naopak, pokud by se měla sesunout k hranici 25,50 Kč/EUR, povede to k výrazné verbální intervenci, hodnoty pod 25,50 koruny za euro pak můžou lehce spustit intervenci samotnou,“ dodal.

ČNB dnes ponechala úrokové sazby beze změny na tzv. technické nule. Pro toto rozhodnutí hlasovala bankovní rada jednomyslně. „Úrokové sazby budou drženy na stávajících úrovních v delším horizontu, dokud nedojde k výraznému nárůstu inflačních tlaků,“ zopakoval dnes guvernér.

Singer dále upozornil, že nynější prognóza centrální banky předpokládá pokles tržních úrokových sazeb na nulovou úroveň a jejich znatelný nárůst až během roku 2015. „Nárůst inflačních tlaků prognóza nepředpovídá a rovněž nejsou identifikována ani žádná hmatatelná rizika nárůstu inflačních tlaků,“ dodal.

Rizika pro vývoj odhadovaný ČNB mohou podle Singera působit směrem k dalšímu mírnému uvolnění měnové politiky. Rizikem je přitom podle centrální banky vývoj inflace a regulovaných cen a nižší růst mezd.

Naposledy centrální banka přistoupila k devizovým intervencím v průběhu roku 2002. Tehdy bylo ovšem cílem intervencí stabilizovat kurz koruny, který až do léta 2002 prudce posiloval, a to za existence nenulových sazeb. V současnosti, kdy jsou úrokové sazby na technické nule, by intervence skrze oslabení koruny měly za cíl dále uvolnit měnové podmínky. O tom, že dalším případným nástrojem uvolnění měnové politiky po dosažení nulové spodní hranice úrokových sazeb bude kurz koruny, rozhodla bankovní rada již na podzim roku 2012.