Aplikace české Native Tech tlumočí korporacím i vládě USA. Kvůli válce ji teď poznávají i doma

Českoamerický tým Native Tech

Českoamerický tým Native Tech Zdroj: Native Tech

Využívá ji vláda Spojených států i řada nadnárodních korporací, přesto byla donedávna prakticky neznámá. Uprchlická krize ale přinesla česko-americké chatovací aplikaci Native Chats s funkcí okamžitého překladu textu do cizího jazyka desítky tisíc nových uživatelů především z Česka, Polska a Ukrajiny. Její vývojáři doufají, že se jim díky tomu podaří nalézt nové tuzemské zákazníky i investory, první vlaštovkou je zájem tuzemského ministerstva vnitra.

Když začala světová humanitární organizace World Central Kitchen, která vaří jídlo pro lidi v nouzi po celém světě, poskytovat pomoc na Ukrajině, zjistila, že pro rychlou společnou komunikaci s partnery jim schází společný jazyk. Slavný šéfkuchař a zakladatel neziskovky José Andrés se zástupců aplikace WhatsApp na Twitteru zeptal, zda by do chatu nešel integrovat nástroj pro okamžitý překlad. „Potřebujeme komunikovat s přáteli a partnery ve více jazycích najednou, usnadnilo by nám to život,“ napsal ve svém tweetu.

„Nápad se nám hrozně líbí. Rozhodně bychom rádi v budoucnu něco takového vyvinuli, pokud by se nám podařilo vyřešit otázku bezpečnosti dat,“ odpověděl WhatsApp. Meta, která aplikaci vlastní, se to zatím nepovedlo, ale českoamerickému startupu Native Chats ano. „Díky tomu tweetu jsme zjistili, že Meta zatím žádné podobné řešení neplánuje, a máme zhruba roční náskok,“ vysvětluje spoluzakladatel Native Chats Lukáš Novák, který řídí vývoj a design aplikace. Zkontaktovali neziskovou organizaci a nabídli jí svou aplikaci, jež automaticky překládá příchozí zprávy do jazyka, který si nastavíte. Jeden uživatel tak může psát zprávy česky a druhá strana je uvidí například ukrajinsky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!