Z českého startupu Mews se klube jednorožec. Oznámil další akvizici a chystá investiční kolo

Zakladatel startupu Mews Richard Valtr

Zakladatel startupu Mews Richard Valtr Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Zakladatel startupu Mews Richard Valt
Zakladatel startupu Mews Richard Valt
3
Fotogalerie

Tuzemská začínající firma Mews zaměřená na vývoj systémů pro správu hotelů pokračuje v akvizicích. Za neuvedenou částku kupuje technologickou společnost Cenium, která poskytuje obdobné systémy pro řetězec hotelů Nordic Choice Hotels. Mews tak získá silnou pozici zejména na severu Evropy. V následujících dvou letech by mohl investovat dalších až sto milionů eur, uvedl zakladatel Richard Valtr. Podnik by měl letos také absolvovat další investiční kolo, jež by jeho tržní valuaci mohlo posunout na hodnotu přes miliardu dolarů.

„Naše ambice stát se vedoucím systémem pro správu hotelů po celém světě se touto akvizicí posunuje o krok blíže k cíli. A příležitost stát se partnerem pro Nordic Choice Hotels byla zkrátka příliš dobrá na to, abychom si ji nechali ujít,“ okomentoval Valtr.

Nová akvizice spadá do strategie Mews, podle níž česká firma v posledních letech upřednostňuje navazování spolupráce s celými řetězci hotelů oproti jednotlivým ubytovacím zařízením.

To souvisí s otřesy, které v hotelnictví způsobila pandemie. Vedení startupu Mews po globálním zavedení pandemických restrikcí přistoupilo k restrukturalizaci společnosti. Ze čtyř set zaměstnanců jich zbylo kolem 250, odešli zejména obchodníci.

Startup Mews se více soustřeďoval na vývoj produktu, ale navzdory restrikcím se dostal zpět na předpandemický počet zaměstnanců a v následujícím roce chystá až devadesátiprocentní zvýšení stavů s opětným důrazem na vývoj. 

Akvizice Cenium zahrnuje jak produkty společnosti, tak celý tým. Zároveň se schopnosti produktů Cenium spojí s existujícím produktovým portfoliem Mews. „Přispět k vizi a posílit portfolio Mews naší expertízou a produktem je pro nás velkou příležitostí,“ doufá šéf Cenia Michael Ramm Østgaard. Cenium je dceřiná společnost řetězce Nordic Choice Hotels, jež spadá pod korporaci Strawberry Group norského miliardáře Pettera Stordalena. Skandinávský řetězec má dvě stovky hotelů. 

Nová dohoda představuje čtvrtou akvizici Mews v posledních dvou letech. Předcházely ji nákupy společností Hotel Perfect, Base7Booking a Plannet Winner. V blízké době by podle Richarda Valtra mohly následovat další akvizice, celkově by startup během letošního a příštího roku mohl na nákupy vynaložit až sto milionů eur. 

Konkrétní hodnotu transakce ani jedna ze stran neuvedla. „V případě podobných transakcí existuje velmi málo dat, takže přesné odhady jsou v tomto případě velice obtížné. Investiční kolo ze srpna 2019 ohodnotilo Mews zhruba na šestinásobek celkových tržeb,“ připomíná ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler investiční kolo před třemi lety, kdy Mews nabral na další rozvoj přes 750 milionů korun. 

Od té doby česká firma získala pouze strategickou investici od Salesforce Ventures, jejíž výše ovšem není známa. Nicméně ještě během letošního roku by startup Mews měl podstoupit další investiční kolo, které by jej mohlo posunout na úroveň startupového jednorožce, tedy společnosti, jejíž tržní hodnota přesahuje miliardu dolarů. Dosud jediným českým jednorožcem je startup Rohlík Tomáše Čupra, který na tuto metu dosáhl loni. 

„Během pandemie se násobky, za něž se podobné firmy jako Cenium obchodovaly, markantně zvedly. To bylo způsobeno investorským apetitem popoháněným centrálními bankami a očekáváním strukturálních změn, které tyto inovativní společnosti mohou přinést,“ pokračuje Pfeiler. Podle něj teď ovšem nastává mírná korekce hodnoty technologických společností. 

„To mimo jiné souvisí i s nárůstem reálných dluhopisových výnosů. Proto bych očekával, že cena, kterou Mews zaplatí, odpovídá spíše předpandemickým násobkům. Kdybych opravdu velmi orientačně vzal v potaz cenu ve výši šestinásobku tržeb, vycházela by valuace společnosti Cenium přes třicet milionů eur,“ odhaduje Pfeiler hodnotu společnosti, jejíž tržby by se podle dostupných zdrojů měly pohybovat kolem nižších jednotek milionů eur ročně.

Startup Mews nezveřejňuje výsledky za celou skupinu, ovšem zakladatel Richard Valtr se loni vyjádřil, že firma zažívá „nečekaně rekordní rok“. Známy jsou tak jen finanční ukazatele za českou pobočku, která za rok 2020 vykázala tržby 302 milionů korun a ztrátu dva miliony korun.