Studená sprcha. Německá ekonomika překvapivě klesla

Továrna Siemensu v Berlíně

Továrna Siemensu v Berlíně Zdroj: Siemens

Hrubý domácí produkt Německa se za druhé čtvrtletí snížil o 0,2 procenta proti předchozím třem měsícům. Pro Německo, jehož ekonomika je založena na vývozu, jsou dnešní data nečekanou studenou sprchou, napsala agentura DPA. Největší evropská ekonomika totiž poslední rok a půl rostla. Čekalo se, že po solidním výkonu na začátku roku bude ve druhém čtvrtletí pouze stagnovat.

Na pokles německého HDP měl nepříznivý vliv zahraniční obchod, který bývá tradičně motorem německého růstu, a nižší investice, především ve stavebnictví. Jediným světlým bodem byla podle statistiků ve čtvrtletí domácí poptávka. Němečtí spotřebitelé těžili z dobré situace na pracovním trhu, z rostoucích mezd a z nízké inflace a více utráceli.

Spolkový statistický úřad zároveň upravil směrem dolů údaj o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle zpřesněných dat tak Německo tehdy meziměsíčně rostlo o 0,7 procenta namísto původně oznámené expanze o 0,8 procenta. „Svou roli na silných přírůstcích na počátku roku mohlo mít mimořádně mírné počasí,“ uvedl spolkový statistický úřad ve vysvětlení toho, proč v následujícím období došlo k poklesu HDP.

Vývoj HDP Německa
tradingeconomics.com

V meziročním srovnání německá ekonomika ve druhém kvartálu podle neočištěných dat stoupla, a to o 0,8 procenta. Ekonomové oslovení agenturou Reuters ale předpokládali, že meziroční tempo růstu bude bude skoro dvojnásobné a dosáhne 1,5 procenta.

Analytici: Jestli neporoste Německo, neporoste ani Česko

Slabá čísla německého hospodářství nepříjemně překvapila analytiky. „To je velmi špatná zpráva i pro Českou republiku. Jestliže Němci neporostou, my neporosteme také,“ říká hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Česká ekonomika aktuálně stagnuje, ve druhém čtvrtletí přitom měla podle předpokladů růst o 0,3 procenta.

Znepokojující je podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka také ekonomický vývoj v dalších zemích. „Itálie oznámila mezičtvrtletní pokles HDP ve druhém čtvrtletí minulý týden. Dnes se k ní přidalo Německo. Francie sice neklesá, ale ani neroste. Zároveň se zvyšuje riziko deflace. Střední Evropa, s výjimkou České republiky, již v deflaci je,“ uvedl.

Německá vláda stále věří v růst o 1,8 procenta

Německá ekonomika byla po většinu krize v eurozóně baštou hospodářského růstu. Ke konci roku 2012 ale zpomalila a loňský rok prožila v útlumu. Vláda nicméně očekává, že růst v tomto roce oživí na 1,8 procenta, což by bylo více než čtyřnásobné tempo proti loňsku.

Z Německa ale v poslední době přicházely neuspokojivé zprávy. Průmyslové zakázky zažily největší pokles za skoro tři roky, produkce a vývoz rostly jen mírně a důvěra investorů a podnikatelů se zhoršila, především vlivem ukrajinské krize. „Největší ekonomika Evropy se tak stále nemůže zcela vymanit z celosvětové krize,“ komentovala dnešní statistiku agentura DPA.

Euro po zveřejnění zprávy kleslo k dolaru až na 1,3349 dolarů, později ale ztráty smazalo a k dolaru stagnovalo zhruba na úrovni 1,3361 dolarů. Západoevropské akcie zahájily den poklesem. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po začátku obchodování odepisoval 0,3 procenta, přední německý akciový index DAX a francouzský CAC ztrácely každý 0,4 procenta.