Studie: HDP světa přidá za dekádu 40 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Osm hlavních trendů bude mít na svědomí, že světové hospodářství do roku 2020 dále poroste. Tvrdí to konzultační kancelář Bain & Company se sídlem v americkém Bostonu. Globální hrubý produkt se má vyšplhat na zhruba 90 bilionů dolarů, což je o 40 procent více než v roce 2011.

Každý z osmi směrů, k nimž analytici Bain & Company dospěli, má přihodit minimálně bilion dolarů. Nejsilnějším růstovým motorem budou prahové a rozvojové ekonomiky, jako jsou Čína a Indie.

Rozroste se střední třída, její přínos navíc by mohl činit deset bilionů dolarů. Stoupne počet domácností s ročními příjmy alespoň pět tisíc dolarů, noví příslušníci této skupiny vzejdou především z Číny a Indie. I tak budou stále výrazně chudší než jejich západní kolegové. V USA bude dominovat střední třída s ročními příjmy nad 35 tisíc dolarů.

Evropa bojuje s recesí:

Změní se chování spotřebitelů, plus dosáhne pěti bilionů dolarů. V průmyslových státech dostanou určité produkty a služby nálepku „výjimečné“. Šálek kávy z automatu za pět až deset centů budou specialisté prodávat za čtyři dolary s argumentem odborné přípravy.

Nabobtnají výdaje na zdravotnictví, péči bude potřebovat jak stárnoucí populace, tak chronicky nemocní. Skok má činit čtyři biliony. Tyto společenské výdobytky by měly být dostupnější, protože na ceny vyvinou tlak pojištěnci a standardizace léčebných postupů. Léky a ošetření se stanou spotřebním zbožím.

Dva biliony dolarů doplní lepší vzdělání, Indie, Čína či Indonésie mají co dohánět. Poskytovatelé finančních služeb z toho mohou vytěžit, budou-li nabízet produkty k financování studia.

Z modernizace často až 50 let staré infrastruktury by mohl vzejít až bilion. Na Západě není nadbytek veřejných prostředků, což vytváří šance pro privátní investory. V rozvojových ekonomikách bude dále hrát silnou roli stát.
Zdraží suroviny a potraviny, posuny nahoru se postarají o tři biliony dolarů. Výpadky hrozí u mědi, hliníku, platiny a drahých zemin.

Bilion dolarů mohou přilít radikální inovace. Rozkvět zažijí nanotechnologie, sítě, robotika a genetika. Zbytek plusu, rovněž bilion, zařídí vojenské výdaje. Zbrojit se chystá Čína, aby si zajistila přístup k surovinám. Pozadu nezůstanou Američané, což roztočí spirálu ve zbrojení. Stoupne riziko regionálních vojenských konfliktů, dveře se otevřou pro lokální zbrojaře.