Tajemný čínský zachránce Maliny má vazby na její původní majitele. A vznikl teprve v říjnu

Solární panel podle midjourney

Solární panel podle midjourney Zdroj: midjourney

Zkrachovalý energetický holding Malina si opět zahrává s důvěrou veřejnosti. V úterý dostal další šanci, když jeho věřitelé rozhodli, že úpadek Maliny bude lepší řešit reorganizací než konkurzem. Podle hlavního scénáře reorganizace by měla převzít akcie Maliny čínská společnost GoodHao. Jak ale zjistila e15, GoodHao má vazby na původní majitele a jen velmi krátkou historii. Malina ji přitom prezentovala jako stabilního a silného investora s podporou čínských státních fondů.

Rozhodnutí věřitelů padlo na schůzce po jednání insolvenčního soudu, jenž posuzoval přípustnost přihlášených pohledávek. A podpořil je také insolvenční správce Rudolf Vinš, nyní ho musí ještě formálně potvrdit soud. Jedním z hlavních argumentů pro reorganizaci bylo ohlášení potenciálního investora, jeho jméno se ale věřitelé dozvěděli až v úterý v poledne. O důvodech, proč Malina o investorovi neinformovala dřív, lze jen spekulovat. Jedním z nich nicméně může být, že společnost GoodHao před měsícem ani neexistovala.

Případnou investici čínské společnosti, která zároveň nabízí dodání zboží všem klientům a vyrovnání s věřiteli, podle tiskové zprávy GoodHao v posledních měsících domlouval většinový majitel zadlužené Maliny Cyril Regner. „Máme za sebou řadu náročných jednání. Jsem velmi rád, že se pro Malinu podařilo získat silného investora, který předložil konkrétní nabídku, jak může zákazníkům i firmě pomoci překonat současné problémy,“ cituje GoodHao Regnera ve své tiskové zprávě.

Veřejně dohledatelné informace však čínskému investorovi na důvěryhodnosti zrovna nepřidávají. Podle čínského obchodního rejstříku společnost GoodHao vznikla teprve 12. října. Internetová doména oficiální stránky společnosti byla podle databáze WHOIS zaregistrovaná jen zhruba o měsíc dříve. A v dozorčí radě GoodHao navíc působí Regnerova manželka Xiaoxiang Fu.

„Jednatelem je podnikatel Wang Chengluo, který je také jednatelem společnosti Shenzhen Regner Industries,“ doplňuje sinoložka z projektu Sinopsis Simona Fantová, která s e15 na kauze spolupracovala. Společnost Shenzhen Regner Industries přitom Malině dodávala komponenty už před úpadkem a Regner ji dříve veřejně prohlašoval za sesterskou společnost Maliny. 

Energetická společnost tak opět jedná netransparentně. Podobně, jako když hned po úpadku do jejího čela nastoupil Marian Klásek s tím, že s původním vedením nemá nic společného. Redakce e15 ale zjistila, že ho do pozice nominovala podnikatelka Libuše Barková, kterou oslovil právě předchozí management.

Redakce e15 se zjištěními ohledně GoodHao Malinu konfrontovala, společnost je však nekomentovala. Nový krizový manažer společnosti Lukáš Uhl pouze uvedl, že úterní rozhodnutí o povolení reorganizace nestojí na čínském ani na žádném jiném konkrétním investorovi. „Zatím jsme nepředkládali detaily, protože je to předčasné a nemáme s žádným investorem, ani čínským, žádnou dohodu o čemkoli. Úspěch reorganizace stojí na schopnosti dokončovat zakázky, kterou poslední dobou prokazujeme,“ uvedl pro e15 Uhl.

Podobně se vyjadřuje i insolvenční správce Vinš.  „Pokud se nastaví správně byznys model a Malině se bude dařit zakázky úspěšně dokončovat, může reorganizaci zvládnout i bez vstupu investora.“

Malina, která vznikla na konci roku 2021, se do finančních problémů dostala během solárního boomu. Nezvládala dokončit nasmlouvané zakázky, přesto nabírala stále nové klienty, takže se počet nedodělaných střešních fotovoltaik neustále zvyšoval. Problémy s ubývající hotovostí nepomohly vyřešit ani zálohy, jež firma od klientů vybírala.

O nedostatku peněz v Malině psala e15 poprvé na konci ledna. Od té doby se finanční potíže jen stupňovaly, až firmu nakonec zcela paralyzovaly a letos v květnu na sebe sama podala návrh na insolvenci. Od té doby rozdělané zakázky dokončuje v rámci insolvenčního řízení a snaží se sehnat investora.