10 robotických startupů, kvůli kterým zaniknou pracovní místa

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Ociacia/Shutterstock

Roboti
Tým robotů na mistrovství světa RoboCup v Eindhovenu
3
Fotogalerie

Robotické technologie se v mnoha oblastech používají už dlouho, ale nyní přichází nová éra chytřejších robotů, kteří si poradí se složitějšími úkoly. 

Technologické revoluce se pravidelně objevují v historii lidstva a i když na první pohled přinášely nové vynálezy a konec stávajících pracovních míst, přišla za ně náhrada zcela nových. Výhodou bylo, že tyto velké změny byly většinou dostatečně plynulé a trvaly dlouho, takže nedošlo k větším problémům s nezaměstnaností vzhledem k délce života běžného člověka.

Technologické revoluce ale přicházejí stále rychleji a exponenciální vývoj zajišťuje, že člověk musí být připraven na velmi flexibilní proměnu práce a pracovních pozic. A pokud se nepřizpůsobí, bude mít velký problém najít práci.

TIP: Stroje vás nahradí v zaměstnání, připravte se

Roboty byly ve výrobě už dlouhou dobu a i když se postupně zlepšovaly, stále to nebyl žádný velký pokrok. S příchodem umělé inteligence nastává ale nová éra, která dává robotům zcela nové a takřka neomezené možnosti použití ve všech různých oblastech.

Nových startupů zabývajících se vývojem umělé inteligence je neuvěřitelné množství, především díky tomu, že základní softwarové nástroje jsou zdarma a vývoj je možný doslova po večerech i na domácím notebooku.

Klepněte pro větší obrázek
Největší současní výrobce robotů na světě (Nanalyte.com)

V případě robotických startupů, které kombinují umělou inteligenci s hardwarem, je ale situace náročnější a my se podíváme na desítku startupů, o kterých do budoucna ještě nejspíše uslyšíme.

Rethink Robotics

Robotický startup Rethink Robotics byl už od založení v roce 2008 zaměřený na levné roboty do výroby, které spolu dokážou i spolupracovat. Roboty umožňují interakci s člověkem, který je také může snadno a rychlé naučit nové věci.

Robota stačí prostě přímo ručně naučit jednotlivé pohyby, tedy žádné složité programování a podobně. Prostě ho stačí chytnout za robotickou paži a ukázat, co má provádět. Nechybí jim spoustu senzorů včetně kamer, díky kterým dokážou rozpoznat objekty a uchopit ty správné, roztřídit je a podobně.

Grey Orange Robotics

Roboty Grey Orange jsou specializované pro nasazení ve skladech nejrůznějšího druhu. Roboty vlastně tvoří celý sklad.

Jedná se o nízkopodlažní roboty, na kterých jsou umístěné regály. Roboty dokážou automaticky cestovat po celé ploše skladu a efektivně se mezi sebou vyhýbat. Člověk tak nemusí nikam dlouho chodit a není tak potřeba tolik lidí, protože dané položky přijedou k němu v mnohem kratší době a třeba přesně za sebou - dle objednávek, bez zbytečného čekání a chození. Podobný systém (akvizice Kiva Systems v roce 2012) začal už používat i Amazon.

Další robotické startupy najdete na serveru Connect.zive.cz >>