Americkým operátorům docházejí frekvence pro mobilní služby

V roce 2014 by se roamingové sazby měly opět výrazně snížit. Volání, SMS i data v Evropě jsou stále předražené, říkají europoslanci. Operátoři nesouhlasí.

V roce 2014 by se roamingové sazby měly opět výrazně snížit. Volání, SMS i data v Evropě jsou stále předražené, říkají europoslanci. Operátoři nesouhlasí. Zdroj: reprofoto

Kvůli rostoucímu využívání internetu v mobilních zařízeních je v USA obsazena stále větší část dostupného spektra a uživatelům hrozí, že už v příštím roce se jeho kapacita vyčerpá, uvedla na svých internetových stránkách televize CNN. Zákazníkům by v takovém případě hrozilo zhoršení kvality hovorů i internetového připojení a zřejmě by rovněž zdražily mobilní služby.

Spektrum frekvencí pro bezdrátový přenos dat má omezený rozsah a kromě mobilních operátorů ho využívají i vládní úřady pro svou uzavřenou komunikaci nebo televize pro šíření svého signálu. Podle americké Federální komise pro spoje (FCC) bylo v roce 2011 v USA nevyužito pásmo o šířce asi 225 megahertzů, už v roce 2013 se ale očekává deficit 90 megahertzů.

Dostupných frekvencí ubývá podle FCC především kvůli rozšíření chytrých telefonů a dalších zařízení, která umožňují připojení k internetu. Toto připojení, a zejména sledování videa on-line, totiž má největší požadavky na rozsah využívaného spektra.

Podle FCC například iPhone od společnosti Apple využívá asi 24krát větší spektrum frekvencí než klasické telefony. Tablet iPad dokonce potřebuje 122krát širší pásmo než běžné telefony. Mobilní operátor AT&T tvrdí, že od roku 2007, kdy byl iPhone uveden na trh, se přenos dat v jeho síti zvýšil o 20 tisíc procent.

Problém s naplňováním kapacity spektra frekvencí nemají jen Spojené státy, podobný vývoj podle CNN hrozí také například v Japonsku. V USA je ale situace nejvážnější, protože je zde velmi mnoho lidí nepřetržitě připojených k internetu pomocí mobilních zařízení. Země tak obsluhuje na jeden megahertz spektra dvakrát tolik zákazníků než Japonsko.

Pokud by se dostupné frekvence vyčerpaly, podle CNN by to znamenalo větší riziko, že se hovory budou přerušovat a že se zpomalí přenos dat. Americké úřady se proto snaží najít způsob, jak poskytnou mobilním operátorům další dosud nevyužívané části spektra. FCC od konce ledna umožnila v testovacím provozu využívat frekvence mezi jednotlivými televizními kanály.

Mobilní operátoři také investují miliardy dolarů do efektivnějšího využívání dostupných frekvencí. Podle CNN však tyto investice nakonec zřejmě přenesou na zákazníka, což bude znamenat zdražení služeb.