Američtí senátoři znovu grilovali šéfy Facebooku a Twitteru kvůli roli sítí během voleb

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020. Zdroj: Reuters

Šéf Twitteru Jack Dorsey při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020.
Šéf Twitteru Jack Dorsey při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020.
Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020.
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg při grilování před americkými senátory 17. listopadu 2020.
5
Fotogalerie

Šéf společnosti Facebook Mark Zuckerberg a generální ředitel Twitteru Jack Dorsey museli podruhé během tří týdnů vysvětlovat americkým senátorům aktivity jejich sociálních sítí při prezidentských volbách. Slyšení se uskutečnilo na dálku pomocí videokonference.   

Předvolání před senátory dostali technologití miliardáři kvůli tomu, jak se jejich sociální sítě postavily k šíření kontroverzního článku o synovi Joe Bidena, který vyšel před prezidentskými volbami. Stejně tak ale museli odpovídat na otázky ohledně nakládání s příspěvky prezidenta Donalda Trumpa a dalších, kteří zpochybňovali výsledky hlasování amerických voličů. 

Facebook po zveřejnění kontroverzního textu o synovi Bidena kvůli podezření z šíření dezinformací omezil jeho sdílení, dokud neskončí proces ověřování. Twitter ovšem sdílení příslušného odkazu úplně zablokoval. Kroky sociálních sítí spustily smršť nejrůznějších obvinění ze strany Bidenových oponentů, kteří mluvili například o cenzuře.

Spoluzakladatel Twitteru Dorsey uznal, že blokování linků na článek deníku New York Post bylo „špatné“. Současně připustil, že následná neúspěšná snaha sítě obnovit alespoň vlastní příspěvky tohoto deníku na Twitteru o daném článku vyžaduje další změnu politiky. 

„Doufám, že to ukazuje naší schopnost přijímat zpětnou vazbu, přiznávat chyby a uskutečňovat všechny změny transparentně pro veřejnost,“ citovala šéfa Twitteru britská BBC.  

Dorsey se při prvním slyšení na konci října hájil tím, že Twitter odkaz zablokoval kvůli pravidlu, které zakazuje šíření obsahu vzešlého z hackerského útoku, protože článek vznikl na základě e-mailů s nejasným původem získaných přes prostředníky. Pravidlo prý ale vedení firmy změnilo a článek už je možné volně sdílet.

Zakladatel Facebooku Zuckerberg se při aktuálním slyšení přímému odkazu na kauzu s článkem o synovi Bidena vyhnul. Zpochybnil však tvrzení demokratů, že Facebook postupoval pomalu při odstraňování příspěvků propagujících nepokoje a násilí. 

„Zintenzivnili jsme náš postup proti milicím a konspiračním sítím jako je QAnon, abychom jim zabránili ve využívání naší sítě k organizování násilí nebo občanských nepokojů,“ řekl Zuckerberg senátorům.