Analýza: Musk bude platit miliardy. Jeho zájem ale drží Twitter nad vodou

Twitter připravuje žalobu na Elona Muska

Twitter připravuje žalobu na Elona Muska Zdroj: Reuters

Tříměsíční sága Elona Muska a Twitteru nekončí, ale teprve začíná. Poté co americký miliardář odstoupil od kupní smlouvy sociální sítě Twitter, se celý případ přesouvá do soudních místností. 

„Twitter nedodržel své smluvní závazky,“ uvedl k odstoupení od smlouvy Muskův právník Mike Ringler. Právě tato premisa je pro celý případ klíčová, mohla by pro Muska znamenat cestu ven. V dokumentu, který Muskův zástupce podal ke Komisi pro cenné papíry a burzy, se Ringler snaží argumentovat tím, že Twitter neposkytl Muskovi dostatek informací o reálném počtu falešných účtů na Twitteru. Dalším argumentem má být odchod několika zaměstnanců z vedení společnosti a změna tržních podmínek. 

Chtěl ale vůbec Elon Musk někdy reálně koupit Twitter za 44 miliard dolarů? Možná ano. Možná ne. Kdo tvrdí, že zná odpověď, ten jen fabuluje. Je reálné, že tím zakladatel SpaceX sledoval jiné cíle jako třeba vlastní pobavení. Ale stejně tak by se zřejmě nikdo nedivil, kdyby Musk Twitter, svou dominantní komunikační platformu, skutečně koupil. 

Kdo je Elon Musk?

Video placeholde
• Videohub

Ať už bude výsledek soudního sporu mezi Muskem a Twitterem jakýkoliv, cesta k němu bude pravděpodobně dlouhá a nákladná pro obě strany. V médiích prozatím dominantně převládá názor, že argumenty právního týmu Elona Muska jsou spíše k smíchu a že rozhodně na jejich základě nelze zrušit obchod v hodnotě téměř jednoho bilionu korun. Ostatně ani delawarský soud, u kterého Twitter podal žalobu, zřejmě nebude nadšený, neboť takto ostře sledovaný případ může potenciálně ohrozit image podnikatelsky přívětivého právního systému. 

Nejpravděpodobnější jsou tak tři varianty:

1) Soud rozhodne, že Musk skutečně musí koupit Twitter za smluvenou částku, tedy za 54,20 dolaru za akcii.

2) Soud rozhodne, že Musk musí zaplatit Twitteru jednu miliardu dolarů jako smluvně dohodnutou pokutu v případě zkrachování jednání.

3) Obě strany se dohodnou na nižší částce akvizice.

Sečteno podtrženo, když se k tomu přičtou účty za právní týmy a pokles ceny akcií v reakci na krach transakce, už teď je jasné, že celá sága stála a ještě bude stát v přepočtu desítky až stovky miliard korun. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!