Apple je na Číně závislý, potřebuje ale i Tchaj-wan. Nyní se mezi nimi snaží balancovat

Applu se v Číně daří, proto vůči tamní komunistické vládě činí řadu ústupků.

Applu se v Číně daří, proto vůči tamní komunistické vládě činí řadu ústupků. Zdroj: E15 koláž

Toto je nové vydání Technoverse Newsletteru, ve kterém se každý týden věnujeme aktuálním technologickým trendům z Česka i ze světa. Chcete, aby vám každé úterý chodil do e-mailové schránky? Zde se můžete přihlásit k odběru.

Apple benefituje ze spolupráce s Čínou, i díky ní jsou zisky kalifornské společnosti tak vysoké. Proto vůči zemi, kde vládne komunistická strana, podstupuje dlouhé roky řadu ústupků. Co však byl dříve maximálně morální či etický problém, začíná být nyní téměř existenční záležitost.

Před třiceti lety se Apple vrhl do outsourcování výroby svých produktů. V současné době kromě počítačů Macintosh, které vyrábí v Irsku, je veškerá produkce v rukou dodavatelů. Apple zařízení vymyslí a o výrobu se postarají firmy z Indie, Malajsie, Vietnamu nebo z Thajska. Kompletní složení se pak v drtivé většině případů odehraje v Číně. 

Tipy a triky s Apple Watch

Video placeholde
• Mobilmania.cz

Kombinace kvalifikovaných pracovníků a stále levné pracovní síly Applu (a celé řadě dalších západních společností) zkrátka vyhovuje. Stejně tak je pro Apple lákavá rostoucí střední třída; asijská země se podílí na tržbách americké společnosti z jedné pětiny. Americká společnost jednoduše na Čínu hodně sází, o čemž vypovídá také investovaná částka: od roku 2016 Apple v Číně investoval kolem 275 miliard dolarů.

Je to výhodný obchod pro obě strany, Apple díky němu sníží náklady, Čína zase na oplátku získává tisíce pracovních míst, z nichž je celá řada odborná. Asijská mocnost bude zřejmě pro technologický gigant čím dál důležitější. Jak ukazují poslední data o dodávkách chytrých telefonů, tak se zdá, že Čína může být pro výrobce telefonů iPhone zdrojem stability. V první letošním kvartále klesly dodávky chytrých telefonů o 11 procent globálně, v Číně dokonce o 18 procent. To se ovšem netýká Applu, který zvýšil prodej iPhonů v Číně meziročně o 17 procent. 

„Když se na to podíváte s odstupem, tak uvidíte, jak si náš dodavatelský řetězec vedl. Byl velmi odolný. Myslím, že jsme během covidu odvedli opravdu dobrou práci,“ okomentoval nedávno záležitost šéf Applu Tim Cook. Právě on je strůjcem celého výrobního procesu, který popisuje jako „globální“, kdy komponenty pro produkty americké společnosti vznikají po celém světě, zejména ovšem v jihovýchodní Asii. 

Cook tak v posledních letech věnoval spoustu energie tomu, aby Apple nečelil nevítaným problémům ze strany čínských úřadů. Jak například zjistil list The New York Times, Apple na žádost čínské vlády přesunul data tamních občanů do Číny, kde jsou uložena na serverech státní společnosti. Stejně tak Apple Číně vyhověl v otázce cenzury obsahu v obchodu s aplikacemi AppStore. 

„Zjistili jsme, že Apple vybudoval systém navržený k tomu, aby proaktivně odstraňoval aplikace bez zadání čínské vlády u věcí, které by mohly být za hranou nebo u kterých společnost věří, že by znepokojily čínské úřady,“ popsal fungování Applu v Číně reportér amerického listu Jack Nicas.

Problémem ovšem může být fakt, že Apple nepotřebuje jen levné čínské továrny, ale také vysoce sofistikované tchajwanské výrobce čipů, konkrétně společnost TSMC, která podle některých odhadů vyrábí až polovinu z celkové světové produkce. 

Mezi oběma státy se minulý týden vyostřily tenze, když ostrovní stát, který považuje Čína za svou vzbouřeneckou provincii, navštívila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Pevninská Čína v reakci na zahraniční návštěvu zahájila vojenské cvičení u námořní hranice a uvalila na Tchaj-wan ekonomické sankce, například zákaz dovozu písku.

Napětí v Jihočínském moři ale do velké míry znepokojovalo i vedení Applu. Jak se nyní ukazuje, Cook a spol. se snaží za žádnou cenu neprovokovat komunistickou vládu v Pekingu. Dokonce podle zjištění listu The Guardian Apple žádá své tchajwanské dodavatele, aby na výrobcích uváděli jako zemi původu Čínu. Jako preferované označení uvedl „Čínská Tchaj-pej“ a „Tchaj-wan, Čína“. Jiné způsoby označení by dle Applu mohly způsobit pokuty, zdržení, nebo dokonce odmítnutí přijetí zboží. 

Americká společnost tak musí řešit dilema, se kterým se budou potýkat i další společnosti. Tedy jednat nyní a připravit se na dobu, kdy Čína bude vysoce rizikovým obchodním partnerem, nebo ze svých plánů neuhnout a vytěžit z ekonomických výhod, které působení v Číně přináší, maximum. Čas běží. 

Výběr z internetu 🌍

Krize nepřeje hrám. Ač se herní odvětví označovalo jako recesi odolné, tak se nyní zdá, že během aktuálního ekonomického poklesu dojde k oslabení poptávky i v tomto průmyslu. Naznačují to aspoň čtvrtletní reporty herních gigantů, kteří shodně hlásí meziroční pokles tržeb.

Skrytý byznys Amazonu. Společnost, kterou skoro před 30 lety založil Jeff Bezos, už dávno neprodává jen knihy. Čím dál víc se mluví i o dalších zdrojích příjmů americké korporace. Často se zmiňuje zejména cloudový byznys, mnohem zajímavější ovšem je, že Amazon získává miliardy dolarů za inzerci. Poslední čtvrtletní čísla ukazují, že tento segment navíc Amazonu setrvale roste.

Startupové ochlazení. Ekonomická krize se ve startupovém světě projevuje prozatím jen prostřednictvím náznaků. Jedním z nich je například zjištění serveru The Information, podle kterého zřejmě globálně nejslavnější startupový inkubátor Y Combinator snížil počet inkubovaných startupů v letním termínu o 40 procent. 

Soumrak elektrických koloběžek. Měla to být revoluce, ale skončilo to jako vždy. Koloběžky poháněné elektřinou zřejmě nikdy nebudou masovou záležitostí, což mrzí hlavně investory, kteří do firem s nimi spojených vložili v posledních pěti letech jednotky miliard dolarů. Nyní se zdá, že elektrické koloběžky a obor mikromobility už ztratily vše ze své původní přitažlivosti; alespoň o tom svědčí akciové trhy.