Apple Keynote: Firma představila nový iPhone SE a supervýkonný Mac Studio

Šéf Applu Tim Cook představuje nový iPhone SE.

Šéf Applu Tim Cook představuje nový iPhone SE. Zdroj: Reuters

Společnost Apple uspořádala první letošní Keynote, na které dokázala, že pořád umí překvapit. Bohužel možná nejen v tom dobrém, ale i špatném. Dočkali jsme se poměrně hodně hardwarových novinek, ale zejména v případě iPhonu SE 3. generace je zde jistá pachuť recyklace toho, co už mělo být dávno zapomenuto.

Tim Cook uvedl hodinovou událost službou Apple TV+. Zrekapituloval populární pořady platformy a také zmínil ceny, na které jsou snímky z jeho produkce nominovány, včetně těch nejpopulárnějších – Oscarů. Uvedl také sportovní přenosy, ale celé to bylo jakoby vytržené z konceptu celé události a vypadalo to, jako by se jen chtěl chlubit tím, že i Apple již patří do přední ligy VOD služeb. Následovalo povinné kolečko různých osob společnosti představující jednotlivé novinky. I tentokrát šlo o předtočený záznam.

Na záznam Apple Keynote se můžete podívat tady:

Po vzoru z loňského roku jsme se dočkali i nové barevné varianty aktuální řady iPhonů. Modely 13 tak dostaly zelenou barvu, modely 13 Pro pak alpsky zelenou. Loni to byla fialová. Je vidět, že po původním striktním designu stříbrné a vesmírně šedé už společnost na barvy prostě sází. Vzápětí byl představen další iPhone, tedy iPhone SE 3. generace.

Jeho hlavním vylepšením je čip A15 Bionic, kterým je osazena i aktuální řada iPhonů 13. Výkonu tedy bude mít jistě na rozdávání a s jakoukoli konkurencí si hravě poradí. Samozřejmě přibyla i očekávaná podpora pro 5G sítě. Kde ale ztrácí na plné čáře, je design. Ten totiž opět vychází z iPhonu 8, tedy toho iPhonu, který byl představen již v roce 2017 a obsahuje stále tlačítko plochy a klasický obdélníkový LCD displej.

Na trhu dnešních telefonů by se dalo říci, že podobné zařízení jednoduše už nemá místo. Uvidí se samozřejmě až podle prodejů, je ale otázkou, kdo si za 12 490 korun koupí takové archaické zařízení, když konkurence nabízí vlastně více za méně. V případě největší konkurence v podání Samsungu přesně o polovinu méně. Apple tedy alespoň ještě vylepšil 12MPx fotoaparát, který disponuje funkcemi Deep Fusion, Smart HDR či nabízí i fotografické styly, které společnost představila spolu s iPhony 13 a dosud byly k dispozici výhradně na nich. Že by to bylo ale nějaké lákadlo, se říci nedá.

Hlavní novinky se v případě nové generace tabletu Applu odehrály především ve výkonu. I když se silně očekávalo, že bude zařízení osazeno stejným čipem, jako je v aktuálních iPhonech, přišlo poměrně zajímavé překvapení. I iPad Air totiž dostal po vzoru iPadů Pro „počítačový“ čip M1. Oproti A14 Bionic, který tepe v předchozí generaci, je zde tak 60% nárůst výkonu.

Apple si zde píchnul i do konkurence, kdy uvedl, že je jeho novinka 2× rychlejší než nejprodávanější laptop s Windows, který je ale 3× tlustší a 4× těžší. Jenže je třeba dodat, že velkou bolestí iPadů je především jejich iPadOS, který prostě nejde s desktopovým systémem srovnávat. Přítomna je i podpora Apple Pencil 2. generace. Cena za 64GB verzi startuje na 16 490 korunách. Objednávky začínají 11. března, do prodeje jde novinka od 18. března, což platí i pro iPhone SE.

Čekali jsme MacBooky, ale přišlo něco úplně jiného, něco, co Apple dokázal prakticky utajit až do poslední chvíle, což už nebývá úplně zvykem. O Macu Studio se totiž začalo hovořit jen těsně před samotnou událostí. Stroj do jisté míry vychází z Macu mini, jen je o něco vyšší a o poznání výkonnější. Společnost spolu s ním totiž uvedla i čip M1 Ultra, nikoli předpokládaný čip M2.

Máme zde tedy základní M1, poté o něco výkonnější čip M1 Pro a dosud výkonnostní špičku M1 Max. Jenže M1 Ultra je samozřejmě ještě další stupínek na poli výkonu, který má uspokojit skutečně profesionální uživatele. Mac Studio je k dispozici s čipem M1 Max s 10jádrovým CPU, až 32jádrovým GPU, až 64 GB paměti RAM a s propustností paměti 400 GB/s. M1 Ultra však nabízí 20jádrové CPU, až 64jádrové GPU, až neuvěřitelných 128GB paměti RAM a propustnost 800 GB/s. Kdyby vás pak zajímalo, kde je schováno kouzlo čipu M1 Ultra, tak v tom, že se vlastně skládá ze dvou čipů M1 Max.

I když v nabídce Applu pořád najdete Mac Pro, tímto si společnost vlastně připravila půdu pro to, aby ho mlčky odstranila. Spolu s jedinou konfigurací Macu mini se totiž jedná o posledního zástupce počítačů společnosti s procesory Intel, od kterých už chce Apple nadobro upustit. Také ostatně nyní definitivně ukončil větší verzi iMacu, kdy nabízí už jen tu loňskou s úhlopříčkou displeje 24“.

Protože Apple dosud prodával externí displej jen jeden, a to v případě Pro Display XDR v ceně od 140 tisíc korun, rozhodl se portfolio doplnit o poznání dostupnější řešení. Nový Studio Display má 27“ Retina 5K displej s integrovanou 12MPx kamerou s centrováním záběru i 6 reproduktory s prostorovým zvukem a jeho cena začíná na částce 43 tisíc Kč. Za základ Macu Studio pak společnost chce 57 tisíc korun. Jsou to poměrně hezké počty, protože když si toto duo pořídíte, zaplatíte za něho krásných 100 tisíc Kč. Předobjednávky jsou již k dispozici, ostrý prodej začíná stejně jako v předchozích případech 18. března.

Dozvěděli jsme se i, že příští týden se dočkáme nového iOS 15.4, které nám umožní odemykat naše iPhony pomocí Face ID i se zakrytými dýchacími cestami (po dvou letech, kdy bychom to skutečně ocenili). Dočkali jsme se i rozšíření periferií společnosti v podobě klávesnice, myši a trackpadu o černou barevnou variantu. Samozřejmě do Apple Online Storu přišly i nové jarní barevné varintyMagSafe krytů pro iPhony a řemínků pro Apple Watch.

Některé kroky společnosti jsou tedy skutečně zvláštní. Na jedné straně recykluje staré zařízení, které se snaží z nepochopitelných důvodů držet pořád při životě, na straně druhé ale ukazuje, že mu nejsou inovace nijak cizí. Je ale pravdou, že iPhone SE má pořád větší prodejní potenciál než Mac Studio. „Levný“ telefon společnosti si totiž přece jen koupí více lidí, než supervýkonnou a patřičně drahou pracovní stanici. A na to možná Apple také sází.