Apple představil nový iPad Air a iPad mini

Śéf Apple Tim Cook představuje novinky

Śéf Apple Tim Cook představuje novinky Zdroj: CTK/AP

Apple představuje novinky. Nový iPad Mini má Retina displej, několikrát výkonnější čip Apple A7 a lepší kamery i WiFi. Výdrž zůstává 10 hodin. Do prodeje půjde v listopadu. Starý iPad mini bude stát jen 299 dolarů. iPad Mini Retina v 16GB verzi pak 399 dolarů. K dispozici jsou i nové obaly.

Po více než měsíci čekání, od premiéry nových telefonů iPhone, Apple dnes představuje i novinky z počítačové oblasti. Šéf firmy Tim Cook nejprve představil nový operační systém OSX Mavericks, který bude pro všechny majitele počítačů Apple zdarma. Inovací se dočkaly i MacBooky Air a Pro.

Americký technologický gigant poté odhalil novou generaci svých populárních počítačových tabletů iPad. Přístroje s novým názvem - iPad Air - jsou tenčí, lehčí a výkonnější než jejich předchůdci. Na trh vstoupí v pátek 1. listopadu. Apple předvedl rovněž novou verzi menšího modelu iPad mini. Nové přístroje přicházejí v době, kdy se firma potýká s rostoucí konkurencí na trhu.

Phil Schiller, viceprezident Apple představuje nové produktyPhil Schiller, viceprezident Apple představuje nové produkty|CTK/APPhil Schiller, viceprezident Apple, představuje nové produkty

Představení novinek Apple poutá mnohem více pozornosti, než tomu je v případě jakékoli jiné firmy. Nejinak tomu bylo i u toho aktuálního.

Šéf firmy Apple Tim Cook na začátku prezentace bilancoval úspěšné tažení nových iPhonů s číslovkou 5 v názvu a hlavně nového operačního systému iOS7. Za týden si jej prý uživatelé nainstalovali na 200 milionů zařízení. Nyní tedy běží na 64 procentech všech iPadů, iPhonů a iPodů. Z Appstoru už bylo staženo 60 miliard aplikací.

Dnešek si pro prezentaci novinek vybrala i Nokia. Ta představila svůj první tablet Lumia a dva chytré telefony s velkým displejem, takzvané phablety. Přístroje, které mají operační systém Windows americké společnosti Microsoft, se mají začít prodávat ještě do konce roku.