Apple představil zařízení pro ty, kteří ztrácejí věci, přidal na výkonu a nabídl nové barvy

Prezentace Applu se tentokrát hodně točila kolem nových barev.

Prezentace Applu se tentokrát hodně točila kolem nových barev. Zdroj: Reuters

Apple AirTag
Nový procesor M1 dostala řada zařízení.
Apple iPad Pro
Apple iPad Pro
5
Fotogalerie

Apple na své očekávané jarní konferenci představil řadu novinek. Firma si hraje s barvami u svých zařízení, inovovala počítače i tablety a představila dlouho očekávané lokalizační štítky.

Apple začal svoji jarní událost typicky, tedy úvodním slovem generálního ředitele Tima Cooka z Apple Parku, sídla společnosti v kalifornském Cupertinu. Po poměrně dlouhé řeči ale už následovala smršť novinek. Jako první přišla na řadu nečekaná nová barevná varianta iPhonu 12, následovaly AirTagy, Apple TV 4K, iMac a konečně i iPad Pro.

Čas od času Apple představí novou variantu iPhonu i mimo obvyklý termín, tedy na podzim. Jedná se ale většinou jen o modely SE. Tentokrát překvapil a dal iPhonu 12 novou fialovou barevnou variantu, prý takovou, která je ideální na jaro. Nic víc, nic míň. Vyjma zmínky o Apple Card, která u nás není dostupná, a aktualizace aplikace Podcasty, která bude příští měsíc už ve 170 zemích světa, se poté šlo na zcela nové produkty.

Vysněné AirTagy

Dva roky se na ně čekalo a konečně jsou tady. Lokalizační štítky AirTags můžete připnout na batoh a strčit je i do peněženky. iPhony, a to nejen ty vaše, je pak dokážou lokalizovat po celém světě. S iPhony 11 a novějšími navíc zjistíte jejich přesnou vzdálenost a znáte i směr, kterým máte jít, abyste je našli. Díky možnosti prozvonění umí AirTagy vydávat i zvuky.

Nechybí šifrování ve všech fázích komunikace, režim ztraceného zařízení, voděodolnost a roční výdrž baterie, kterou si uživatel může sám měnit. Apple nabízí i kupu příslušenství, které je však dražší než samotný štítek. Ten má překvapivě příjemnou cenovku, takže je dokonce levnější než konkurence v podobě Samsung Galaxy SmartTag. Objednávky Apple přijímá od 23. dubna.

Především nový ovladač

Apple TV 4K byla představena už v roce 2017, nyní ji Apple vylepšil po stránce výkonu, kdy dostala čip A12 bionic, ale novinkou je i 120Hz obnovovací frekvence a kalibrace obrazu za pomoci iPhonu. Zásadním redesignem prošel jen ovladač, který místo skleněné dotykové plošky nově nabízí kruhový ovladač podobný tomu z legendárních iPodů. Apple TV dokonce mírně zlevnila.

Kompletně redesignovaný iMac

Hranatý design a sedm barev – to je to, co uvidíte na první pohled. Na ten druhý se však u nového počítače iMacu změnilo vše i uvnitř. Osazen je tak čipem M1, operační paměť lze volit 8 nebo 16 GB. SSD disk startuje na kapacitě 256 GB. Rozlišení displeje je 4,5K (4480 × 2520 při 218 ppi), přítomna je i podpora miliardy barev. K dispozici jsou i nové klávesnice korespondující s barevným provedením, stejně jako trackpad nebo myš.

iPad Pro s výkonným čipem

Tablety Apple iPad Pro byly vždy zaměřené na náročnější spotřebitele a čip M1 převzatý z počítačů je posouvá ještě o úroveň výš. I když zůstal design nezměněn, rozdíl oproti starší generaci byste měli poznat na první pohled, a to díky novému displeji. Z čelní strany se pak stala ještě jedna změna. Přítomná kamera je totiž nově ultraširokoúhlá a má rozlišení 12 MPx, umí i portrétový režim.