Armáda USA sází na rozšířenou realitu. Microsoft jí dodá brýle za 22 miliard dolarů

Microsoft dodá armádě headsety pro virtuální realitu

Microsoft dodá armádě headsety pro virtuální realitu Zdroj: ČTK / AP / Courtney Bacon

Microsoft dodá armádě headsety pro virtuální realitu
I Google se v minulosti podílel na spolupráci s americkou armádou.
V roce 2018 vyhrál Microsoft zakázku pro armádu v hodnotě 10 miliard dolarů, porazil tak Amazon.
4
Fotogalerie

Technologická společnost Microsoft dodá americké armádě v následujících deseti letech náhlavní soupravy pro rozšířenou realitu za téměř 22 miliard dolarů, zhruba 488 miliard korun. Spolupráce navazuje na dva roky starý kontrakt, Microsoft tím posiluje vazby s americkou armádou.

Headsety Microsoftu vyráběné ve Spojených státech využije armáda na cvičišti i v boji. Celkově jich má během následujících deseti let dostat 120 tisíc kusů. Použitá technologie IVAS je založena na komerčně prodávaných průhledových brýlích HoloLens, které Microsoft představil přede dvěma lety. Využívat budou cloudové služby Microsoft Azure. Využití brýlí umožní vojákům lepší noční vidění pomocí termovize, zobrazení mapy nebo místo, na které protivník míří zbraněmi.

Brýle jsou podle Alexe Kipmana z Microsoftu navrženy tak, aby „poskytovaly lepší povědomí o situaci, umožňují sdílení informací a rozhodování v různých scénářích“. Rozšířená realita se od virtuální liší tím, že do zorného pole uživatele přidává grafické prvky, ale nevytváří zcela nové prostředí. Průhledový displej přidává informace k tomu, co už člověk vidí.

V loňském roce se ukázalo, že spolupráci mezi technologickými korporacemi a veřejným sektorem není transparentní. Společnosti jako Amazon, IBM, Dell nebo HP uzavřely v posledních letech s armádou a dalšími agenturami tisíce smluv prostřednictvím subdodavatelů. Smlouvy tak na první pohled neprozradí provázanost s technologickými giganty. Vzájemná spolupráce však není nic nezvyklého, technologické firmy ze Silicon Valley spolupracují s armádou od svých počátků.  

Spolupráci s armádou si vyzkoušela i původně česká společnost Bohemia Interactive Simulations, která vyvinula armádní simulátor. Pro trénink malých vojenských jednotek nebo cvičení většího počtu vojáků jej využívá několik armád NATO včetně francouzské nebo americké. Virtuální simulátor šetří veřejnému rozpočtu miliony korun.