Aukce kmitočtů: dva radní ČTÚ narážejí na zákon, roste na ně tlak

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností.

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností. Zdroj: CTK

Z tendru na prodej kmitočtů čtvrté generace se stal kvůli řadě nejasností i žalob drsný případ. Podle zdrojů z trhu se miliardová aukce pořádaná Českým telekomunikačním úřadem ještě silně zdramatizuje poté, co se do soutěže slavně vrátila PPF ohlášenou akvizicí Telefóniky. O kmitočty tak zabojuje silná sestava, dva miliardáři, Petr Kellner a Karel Komárek, a dva původní hráči – Vodafone a T-Mobile.

Pět členů rady ČTÚ se podle zdroje deníku E15 dostává pod pořádný tlak. „Jednotliví hráči umí vyvíjet tlak i jinak a rada by měla být co nejstabilnější a nejodolnější. Pointa je, jak taková rada může odolávat tlakům, když jeden její člen je v prokazatelném střetu zájmů a druhý nesplňuje zákonné předpoklady o pětileté praxi,“ uvedl.

Požadavek pětileté praxe nesplňuje Ondřej Malý, ve střetu zájmů je Ondřej Filip, který byl do rady jmenován letos v létě. Proti Filipovi, jenž kromě funkce v ČTÚ ještě působí jako výkonný ředitel soukromé firmy CZ.NIC, vystupuje i nezisková organizace Acta non verba, která podala tento týden podnět předsedovi vlády ČR v demisi Jiřímu Rusnokovi s žádostí o okamžité odvolání Filipa z funkce člena Rady ČTÚ.

Neexistuje důvodná pochybnost

Malý nemá pro výkon funkce praxi, jak to žádá zákon o elektronických komunikacích. Ten předepisuje pětiletou praxi v oboru elektronických komunikací, ekonomie či práva. Malý, jehož stejně jako Filipa do funkce prosadil exministr Martin Kuba, přitom několik let působil jako vývojář her a poté jako novinář.

ČTÚ výhrady odmítá. „Radní Ondřej Malý byl do funkce člena Rady ČTÚ jmenován vládou, která před jmenováním posoudila jeho životopis. Neexistuje důvodná pochybnost, že do funkce člena Rady ČTÚ byli oba pánové uvedeni zákonným způsobem a splňují všechny podmínky pro její výkon,“ uvedl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Filip navíc podle něho angažmá v CZ. NIC v zákonné lhůtě ukončil.

Čtvrtý operátor nebude

Pochybnosti provázejí aukce 4G od počátku. Tendr navazuje na nepodařenou soutěž, která se protahovala a nabízená cena přes 20 miliard korun se podle tehdejšího šéfa ČTÚ vymkla realitě. Nové podmínky aukce zakázaly na patnáct let prodej frekvencí či jakékoli fúze čtvrtého operátora s některým ze stávajících subjektů, ale neřeší technické sdílení sítě.

Tedy že nový operátor pořídí vyhrazenou část pásma 800 MHz za vyvolávací cenu a pak se domluví se stávajícím operátorem na sdílení sítě a bude minimálně investovat do rozvoje vlastní sítě. Je možné, že se podobně dohodne Vodafone a Sazka Telecomunications Karla Komárka. Čeká se tedy, že aukce nepřinese očekávaného čtvrtého operátora, konkurence se ještě může zmenšit.

PPF se původně soutěže účastnila, pak z ní odstoupila. Jako nový hráč se přihlásila firma Revolution Mobile Tomáše Budníka, jenž dříve pro PPF pracoval. Telefónica zase chtěla ČTÚ kvůli podmínkám aukce žalovat u evropského soudu kvůli deformaci trhu.