BlackBerry se potápí stále hlouběji, obrací se proto na banky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Kanadská společnost Research in Motion (RIM), která vyrábí chytré telefony BlackBerry, se potýká se stále většími problémy. Firma varovala, že hospodářský výsledek za první čtvrtletí letošního finančního roku bude na provozní úrovni šokující a zároveň požádala investiční banky, aby jí navrhly, jak podnikání vrátit k zisku. Firma se také chystá propouštět. V minulém čtvrtletí RIM utrpěl ztrátu 125 milionů dolarů proti zisku 934 milionů dolarů před rokem.

Kanadský RIM stál u zrodu bezdrátového internetu a vymyslel koncept, jak posílat e-maily prakticky odkudkoliv, kde má člověk signál k mobilnímu telefonu. Svého času tak mezi chytrými telefony dominoval.

Jenže se mu do cesty postavila silná konkurence v podobě chytrých telefonů jako je iPhone od společnosti Apple, a po něm řada dalších – zejména smartphony na platformě Android od Googlu. Rivalové dokázali koncept komplexní mobilní komunikace ještě značně rozvinout. Navíc mají daleko obsáhlejší databázi navázaných produktů a aplikací. RIM s konkurencí neudržela krok a strádá.

Čtěte také:

BlackBerry propustí přes deset procent zaměstnanců

BlackBerry se nedaří, chce se zaměřit jen na firmy

V úterý firma informovala o tom, že nejnovější hospodářská čísla zřejmě překonají i ty nejhorší prognózy. Akciové trhy v New Yorku a Torontu na žádost firmy zastavily obchodování s jejími akciemi, což je obvyklý postup, když se firmy chystají zveřejnit zásadní informace s dopadem na kurz akcií. Jakmile bylo obchodování obnoveno, kurz propadl až o 15 procent. Za poslední rok už akcie RIM spadly o víc než 75 procent.

Vývoj akcií RIM na burze NASDAQ za poslední rok

Vývoj akcií RIM na burze NASDAQ za poslední rokVývoj akcií RIM na burze NASDAQ za poslední rok | Yahoo

Firma teď také potvrdila, že chystá masivní propouštění. Konkrétní nebyla, ale zdroje agentury Reuters tvrdí, že podnik do začátku příštího roku sníží počet zaměstnanců z nynějších 16500 jen asi na 10 tisíc. Zhruba 2 tisíce lidí firma propustila už v první vlně restrukturalizace ve druhém pololetí loňského roku.

Bezpečnost - kunkurenční výhoda BlackBerry

Nový šéf RIMu Thorsten Heins vkládá naděje do nového telefonu BlackBerry 10. Ten nemá hardwarovou klávesnici a sází na čistě dotykové ovládání. První reakce investorů i fanoušků značky jsou ale rozpačité. Telefony BlackBerry si totiž získali dobrou pověst právě díky snadno ovladatelné praktické klávesnici. Mnozí analytici se ale obávají, že tak BlackBerry přijde o svoji výjimečnost.

RIM se teď obrátil také na konzultanty z bank JP Morgan a Royal Bank of Canada s nadějí, že mu pomohou s restrukturalizací. Vedení firmy chce podnik znovu nastartovat i různými partnerstvími a licencemi.

Na čem mohou telefony BlackBerry stavět, je jejich výborná bezpečnostní vybavenost. V tomto směru patří k nejlepším na trhu a proto jsou velmi populární u policie, armády nebo státních institucí.